Instant Factoring, specializată în microfactoring online pentru IMM-uri atrage 1,5 mil. euro de la un fond american şi vizează extinderea pe alte pieţe din regiune

Autor: Roxana Rosu 08.11.2018

Instant Factoring, prima companie românească de microfactoring online pentru IMM-uri, a primit o finanţare de 1,5 mil. euro de la un fond de investiţii din Statele Unite ale Americii, fondurile urmând să susţină extinderea activităţii, prin dezvoltarea operaţiunilor de micro-finanţare pentru un volum de facturi cu valori totale de până la 20 mil. euro în 2019. Finanţarea externă accesată de Instant Factoring va sprijini extinderea companiei şi pe alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. „Atragerea acestei finanţări ne va permite să sprijinim şi mai mult companiile mici româneşti şi să contribuim la dezvoltarea unui mediu de afaceri sănătos şi stabil, atât de necesar economiei şi ţării noastre. Este important să avem alături de noi parteneri externi de încredere care ne vor sprjini în procesul de extindere regională pe care planificăm să-l demarăm în cursul anului viitor“, a declarat Elisa Rusu, CEO şi cofondator al Instant Factoring. Start-up-ul fintech local†furnizează soluţii de finanţare prin transformarea în lichidităţi a facturilor aflate în termenul de plată. Decizia de finanţare este luată într-un interval de două ore, iar în maximum 24 de ore clientul primeşte banii în cont. Facturile standard finanţate de Instant Factoring au valori de până la 10.000 lei, însă finanţarea se accordă şi pentru sume mai mari, prin oferte personalizate. Acest serviciu poate fi accesat de către orice companie indiferent de mărime, domeniu de activitate şi localizare geografică. Platforma de microfinanţare Instant Factoring a fost lansată în luna aprilie a acestui an şi în cele 7 luni de activitate a atras 250 de clienţi cu un volum al facturilor finanţate de 2 mil. euro. Clienţii companiei provin din sectoare de activitate variate precum transporturi, servicii de consultanţă şi publicitate, FMCG, construcţii şi IT. 

„Intenţionăm ca anul viitor, pe lângă creşterea volumului de facturi procesate, să venim şi cu o diversificare a produselor de micro-finanţare pentru IMM-uri.Urmărim îndeaproape nevoile acestui segment de companii şi suntem conectaţi în permanenţă la evoluţiile tehnologice, astfel încât să oferim clienţilor noştri produse inovatoare şi eficiente afacerii lor“, a completat Elisa Rusu. Investiţia iniţială în demararea businessului Instant Factoring s-a ridicat la 200.000 euro, acesta fiind capitalul minim social impus de BNR pentru acest tip de activitate. Recent, platforma Instant Factoring a câştigat finala concursului Central European Startup Awards 2018 (CESA), fiind desemnată „Cel mai bun startup FinTech (Best Fintech Startup)“. Startup-ul românesc a concurat cu alte 9 startup-uri fintech din 10 ţări din Europa Centrală şi de Est participante în finala regională, toate fiind câştigătoarele etapei la nivel naţional.