Cursul leu/euro şi dobânzile interbancare, în scădere după ultima şedinţă din 2018 a boardului BNR. Analiştii: Cheltuielile bugetare de final de an şi vârful de plată de 8 mld. lei din noiembrie vor duce la îmbunătăţirea lichidităţii interbancare şi temperarea dobânzilor ROBOR

Autor: Claudia Medrega 08.11.2018
Cursul leu/euro a scăzut uşor ieri spre pragul de 4,66 lei/euro, iar dobânzile pe piaţa interbancară au continuat tendinţa descendentă, după ultima şedinţă de politică monetară a boardului BNR din 2018 în care a fost decisă menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%.

Cheltuielile bugetare de final de an şi vârful de plată de 8 mld. lei din noiembrie pentru Ministerul Finan­ţe­lor vor duce la îmbunătăţirea lichidităţii inter­bancare şi temperarea dobân­zilor ROBOR. Iar cursul de schimb leu/euro este foarte probabil să în­cheie anul 2018 la un nivel com­pa­rabil cu cel actual, sub pragul de 4,7 lei/euro, după cum anticipează analiştii.

Indicele Robor la trei luni, referinţa principală pentru creditele de retail în lei cu dobândă variabilă, a coborât ieri la 3,2%. Moneda naţională s-a apreciat uşor ieri în raport cu euro, cursul îndreptându-se din nou spre pragul de 4,66lei/euro.