Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit de 22,6 mil.lei, în creştere cu 64%

Autor: Roxana Rosu 08.11.2018
Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj, controlat de fraţi Pavăl, proprietarii Dedeman, a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 22,6 milioane lei, în creştere cu 64%, şi o cifră de afaceri de 87,4 milioane lei, cu 20% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.
 
 “Am închis inca un trimestru de business solid in care am ales strategia castigatoare pentru a fructifica contextul foarte pozitiv de piata. Am finalizat o parte din proiectele de investitii derulate pentru cresterea calitatii produselor si a completarii ofertei de produse si ne-am creat premise pentru obtinerea de marje superioare in viitor, beneficiind de efectee pozitive imediate. Operational, activitatea de productie a functionat optim, iar in piata am livrat cantitati peste prognoza bugetara. Suntem la niveluri record cu principali indicator de business, peste anul anterior si peste prognoza bugetara: cifra de afaceri bruta cu 22% mai mult decat in 2017 si profitul net cu 64% mai mare. Intelegem, insa, ca ne aflam pe varful unui ciclu de crestere si ca, insumand premisele, majoritar negative, care stau la baza bugetarii pentru 2019, precum cresterile accentuate de pret la electricitate si gaz, previziunea pentru anul viitor este una mai rezervata”, a declarant Liviu Stoleru, Directorul General al companiei.

Cheltuielile cu materiile prime si materialele au inregistrat o crestere de 20% atat ca urmare a cresterii cu 7% a cantitatii produse, comparat cu aceeasi perioada a anului precedent, productivitate crescuta prin investitiile incepute la finalul anului 2017 si puse in functiune in anul 2018, cat si de o crestere generalizata a pretului de achizitie pentru materii prime, materiale si combustibil generata de contextul economic actual, se arată în raportul companiei.

Cheltuielile salariale au inregistrat o crestere de 29% atat din cauza unei cresteri cu 19% a numarului de angajati, cat si a  modificarilor legislative in domeniul salarizarii implementate la finalul anului 2017 cu efect de la 1 ianuarie 2018.

Datoriile comerciale au inregistrat o crestere de 2% fata de finele anului trecut, în timp ce datoriile bancare si imprumuturile au inregistrat o scadere de 9%.

La finalul lunii septembrie, activele nete ale companiei inregistreaza o crestere de 21% fata de finalul anului 2017, depasind suma de 132 miliaone lei.

Cemacon are o capitalizare de 168.4 milioane lei, după ce acţiunile companiei s-au depreciat cu 45% în acest an, ca valoare contabilă, după tranzacţii de 20.7 miliaone lei. 

Pe de altă parte, acţiunile Cemacon (CEON) au livrat investitorilor de la începutul anului 2018 şi până la închiderea din 5 noiembrie un ran­dament de 126%, cel mai ridicat de la bursa ro­mâ­nească, potrivit calculelor companiei de brokeraj Tradeville. Randamentul a fost determinat de majorarea capitalului social al companiei, măsură aprobată de acţionari în luna apri­lie din 2018, în urma căreia Cemacon a emis în piaţă 364 milioane de acţiuni, respectiv 3,198 acţiuni gra­tuite la fiecare acţiune deţinută.

Cele mai recente raportări de la bursa româ­neas­că arată că acţionarul majoritar al Cemacon este retailerul de bricolaj Dedeman, cea mai pu­ternică afacere antreprenorială românească, cu o participaţie de 40,8% din companie.

Dedeman, un business de 6,4 mld. lei în 2017, îi are în spate pe fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl. Prin in­ter­mediul Dedeman, cei doi sunt acţionari la mai multe companii listate la Bucureşti, printre care Conpet Ploieşti, Transelectrica şi Electrica.