Fondurile de pensii şi SIF-urile controlează 10% din Romgaz, perla statului la bursă, „stoarsă“ din nou de dividende

Autor: Liviu Popescu 09.11.2018

În primele zece luni din 2018, Romgaz (SNG) a livrat investitorilor un randament de 25%, al treilea cel mai ridicat din rândul celor 15 acţiuni ale indicelui principal BET.



Fondurile de pensii private Pilon II, care administrează economiile a 7,2 mi­lioane de români, şi cele cinci so­cietăţi de investiţii financiare (SIF-uri) con­tro­lează 10% din capitalul social al Romgaz, cea mai valoroasă companie de stat de la bursa românească, arată cal­culele ZF. Spre comparaţie, Minis­te­rul Energiei are 70% din capitalul social.

Romgaz, principalul producător şi furnizor de gaze naturale al României, şi între timp una dintre cele mai profitabile companii de stat, a anunţat miercuri că va distribui 500 mil. lei ca dividende la solicitarea acţionarului majoritar, respectiv Ministerul Energiei.

Dividendul pe care Romgaz îl va livra nu a fost supus votului acţionarilor, ci doar a fost avizat la solicitarea Ministerului Energiei. Acesta nu este dividendul trimestrial aşteptat de piaţă, ci doar unul suplimentar, după cum a explicat pentru ZF Adrian Volintiru, directorul general al companiei.