Se temperează ritmul înăspririi politicii monetare Isărescu susţine că BNR nu poate să meargă „în pas vioi“ spre dobânzi real pozitive

Autor: Claudia Medrega 09.11.2018

Majorarea dobânzii de politică monetară „în pas vioi“ în perspectivă ar putea să antreneze intrări de capi­taluri străine, cu impact asupra aprecierii leului, dar BNR nu intenţionează să combată inflaţia agravând deficitul de cont curent şi afectând competitivitatea, după cum a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

„Noi, cei din Consiliul de Administraţie, credem că normalizarea politicii monetare înseamnă inclusiv ajun­ge­rea la dobânzi real pozitive. Sigura ţară care tinde să se ducă spre o normalizare a politicii monetare este SUA. În Europa se vorbeşte despre normalizare la BCE, dar vor­besc mai ales despre oprirea cumpărărilor. Nu prea găsiţi în declaraţiile BCE că se vor duce cu dobânda la nivel real pozitiv. Asta în ce condiţii? Au dobânda aproape de zero, nu?“, a declarat ieri Isărescu.

BNR a operat în 2018 trei majorări ale dobânzii-cheie, de la 1,75% la 2,5%, în lupta cu inflaţia. Rata anuală a inflaţiei a urcat în vară spre 5%, însă pentru sfârşitul acestui an prognoza BNR indică o inflaţie anuală de 3,5%.

Guvernatorul BNR a amintit că avem economie deschisă, suntem în UE, şi există cel puţin două ţări, dacă nu trei, toate cu regim de flotare a cursului de schimb, care au dobânzile băncii centrale şi dobânzile din piaţă cu mult sub rata inflaţiei: Polonia, Ungaria, Cehia. „Putem să ne rupem de regiune şi noi să mergem aşa, în pas vioi, spre dobânzi real pozitive calculate ca raport între inflaţie şi rata de politică monetară? Răspunsul nostru este: Nu! “.