Guvernul sparge „puşculiţele“ din energie în căutarea de bani la buget şi le cere dividende suplimentare. Piaţa de capital aplaudă

Autor: Roxana Petrescu 09.11.2018

Perlele din energie, controlate de stat, au trecut la evaluarea rezervelor în contextul în care statul vrea de la ele dividende suplimentare.



„Anunţarea unor dividende suplimentare, eveniment pe care piaţa, în general, îl cre­di­tează cu şanse mici de rea­lizare, surprinde plăcut in­ves­titorii şi determină evoluţii pozitive ale pieţei. Este ceea ce am văzut în cazul Romgaz şi este probabil ca această reacţie să se replice în situaţii asemănătoare“, spune brokerul Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction.

Romgaz, principalul producător de gaze na­tu­rale al României, va distribui în 2018 un dividend suplimentar de 501 milioane de lei la solicitarea principalului său acţionar, Ministerul Energiei. Reprezentanţii Romgaz au precizat de altfel că în cazul unor investiţii masive compania va apela la credite. Situaţia de la Romgaz se va repeta însă şi în cazul altor companii.

„Este o circulară dată către toate compa­ni­ile“, spun surse din piaţă. „Trebuie să ne eva­luăm rezervele. Cel mai probabil este un deficit la Ministerul Finanţelor. Ne facem calculele“, mai spun sursele citate.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nu­cle­a­re de la Cernavodă, a confirmat primirea „circularei“. „Nuclearelectrica a primit o adresă din par­tea acţionarului majoritar, Ministerul Energiei, cu privire la aplicarea prevederilor OUG 29/2017 referitoare la distribui­rea/re­dis­tri­buirea sumelor înregistrate la rezultatul re­por­tat şi alte rezerve“, au spus reprezentanţii companiei.

Spre finalul zilei de ieri compania a anun­ţat că îşi convoacă acţionarii pe 10 decembrie 2018 pentru a vota repartizarea a 238 mil. lei ca divi­dende ca urmare a solicitării acţionarului ma­joritar, respectiv Ministerul Energiei.

„Redistribuirea de dividende suplimen­ta­re, ca urmare a analizei interne, nu va avea im­pact sem­nificativ asupra programelor de inves­ti­ţii ale com­paniei“, au precizat reprezentanţii companiei.

Reprezentanţii Hidroelectrica nu au trans­mis un punct de vedere până la închiderea edi­ţiei, dar ţinând cont de rezultatele anunţate de com­panie pentru primele nouă luni, probabil pro­ducătorul de energie va fi cel mai mare „dona­tor“ de dividende suplimentare. Hidro­elec­trica a înregistrat venituri de 3,2 mld. lei după primele nouă luni, cât în ot anul 2017, şi un profit brut de 1,98 de miliarde de lei, faţă de cele 1,6 mld. lei raportate de finalul anului trecut.

Ministerul Energiei, entitatea care deţine controlul asupra Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica, a refuzat să comenteze pe tema dividendelor suplimentare până la închiderea ediţiei.