Atenţie: Numărul de atacuri de phishing, înşelăciune electronică, a crescut cu 27,5%, depăşind 137 de milioane în T3

Autor: Dorin Oancea 09.11.2018

Numărul de atacuri de phishing a crescut cu 27,5%, depăşind 137 de milioane în T3, segmentul financiar fiind cel mai afectat: peste o treime dint total au vizat bănci, sisteme de plată şi comerţul electronic – în creştere de la 20% în T2, informează Kaspersky Lab.

Ţara cu cel mai mare procent de utilizatori atacaţi în T3 a fost Guatemala, cu aproape 19%, depăşind liderul din trimestrul anterior, Brazilia, care s-a clasat acum pe locul al doilea, la mică diferenţă, cu 18,6%. Pe locul al treilea s-a aflat Spania, cu 17,5% dintre utilizatori vizaţi de atacurile de phishing.

Phishing-ul este considerat de multe ori unul dintre cele mai înşelătoare tipuri de atacuri cibernetice pentru că este bazat pe tehnici de social engineering şi poate trece neobservat. În majoritatea cazurilor, infractorii creează copia unui landing page cunoscut, încurajând victima să-şi introducă datele de autentificare împreună cu orice alte informaţii valoaroase sau să plătească pentru servicii inexistente. Consecinţele unor astfel de atacuri pot varia de la pierderi de bani, până la compromiterea unor întregi entităţi, unde angajaţii nu au fost suficient de atenţi şi le-au dat infractorilor datele de autentificare pentru a accesa sistemul.

În T3 au fost detectate 137.382.124 de tentative de a vizita site-uri de phishing, peste jumătate din cifra înregistrată pe tot parcursul întregului an 2017. Creşterea rapidă a atacurilor de phishing continuă tendinţa din trimestrele anterioare ale anului 2018.

„Această creştere este influenţată de mai mulţi factori, printre care abilitatea infractorilor de a veni mereu cu noi tehnici şi trucuri. Împrumută idei şi de la „colegii” lor străini pentru a le folosi pe pieţele locale. De exemplu, în T3 infractorii au direcţionat utilizatorii către un site fraudulos cu notificări spam şi au folosit lansarea iPhone pe post de „cârlig”. Imediat ce apar noi tehnologii şi informaţii infractorii încep să le folosească”, spune Nadezhda Demidova, security researcher la Kaspersky Lab.