Sanjeev Gupta, omul de afaceri indian care cumpără Sidex Galaţi: Pe termen scurt, vrem să modernizăm şi să pornim încă un furnal şi să creştem producţia cu 50%. Prin divizia noastră de infrastructură, vrem să ajutăm la dezvoltarea acesteia în România

Autor: Răzvan Botea 09.11.2018

Omul de afaceri indian care cumpără Sidex Galaţi, Sanjeev Gupta, a declarat într-un interviu pentru ZF că are în plan în perioada imediat următoare să crească producţia combinatului Sidex Galaţi cu 50%, până la trei milioane de tone de oţel, şi să redeschidă un furnal.

„Avem intenţia clară de a creşte producţia anuală de la două milioane de tone de oţel la trei milioane, repornirea unui furnal şi modernizări în partea de laminoare. Practic vrem să creştem producţia cu peste 50%, ceea ce are implicaţii pozitive pe mai multe planuri – pentru regiune, pentru oraş, pentru industria metalurgcă din România. Nu vorbim doar de creşterea producţiei, ci vrem să şi modenizăm, pentru a dezvolta produse cu valoare adăugată mai mare, ca mai departe să fie prelucrate în unităţile noastre de producţie din aval din Europa, ceea ce ar însemna o altă schimbare semnificativă în afacerea noastră. Vorbim, aşadar, atât de creşterea producţiei, cât şi de produse mai sofisticate”, a declarat Gupta pentru ZF.

Planul de investiţii aprobat este de 330 de milioane de euro în viitorii 3-5 ani.

„Practic aceasta este doar fundaţia pe care noi vom construi apariţia noastră în România. Galaţiul are un potenţial pentru mult mai multe investiţii care se pot face, chiar un multiplu al volumului anunţat până acum. Producţia poate fi crescută şi mai mult peste trei milioane şi se poate porni un al treilea furnal sau să putem instala un cuptor cu arc electric, care ar fi şi parte a iniţiativei noastre „oţel verde” de a recicla fierul vechi, nu doar să producă oţel, o soluţie mult mai prietenoasă cu mediul decât producţia prin furnale, cu o ampreuntă de carbon mult mai redusă.”

Gupta spune că unul dintre dezavantajele pe care le prezintă România este infrastructura precară, însă el vede o oportunitate pentru a ajuta la dezvoltarea acesteia.

„Sunt, într-adevăr, probleme de infrastructură în România. Dunărea este una dintre probleme, pentru că navigaţia pe Dunăre poate fi limitată iarna din cauza îngheţului. Conexiunile feroviare şi porturile sunt o problemă, iar partea de autostrăzi este vizibilă. Noi vedem aceasta ca pe oportunitate, pentru că putem participa la dezvoltarea infrastructurii din România. Am fost foarte încurajat de întâlnirea cu autorităţile române, în cadrul căreia am vorbit specific de un posibil parteneriat public-privat la care noi putem participa pentru dezvoltarea infrastructurii. Suntem aici nu numai să sprijinm Galaţiul şi să-l ridicăm, ci vom sprijini România şi prin divizia noastră de infrastructură”, a mai spus Sanjeev Gupta pentru ZF.