Dragoş Damian, Terapia Cluj: Nu cred că creşterea salariului minim este o măsură greşită, dar nu este soluţia ca să rezolve problema deficitului de forţă de muncă

Autor: Dragos Damian 11.11.2018

Am aproape 1000 de angajati in tara, dintre care jumatate in fabrica din Cluj si sunt direct confruntat cu si ingrijorat de problemele deficitului si a migratiei fortei de munca din Romania; am citit reactiile mediului de afaceri la OUG privind cresterea si defalcarea salariului minim si, in opinia mea, opozitia invocand lipsa timpului de pregatire si a analizei de impact a acestei masuri este o pista gresita de debatere in industria de manufactura.

De fapt cred ca o crestere a salariului minim este buna atata vreme cat combate evaziunea fiscala a unor angajatori care plateau bani salariatilor la negru peste salariul minim anterior – ati semnalat si Dumneavoastra aceasta practica; astfel ca angajatorii care procedau la o astfel de solutie nu mai fac competitie neloiala celor corecti. Va duce bineinteles si la colectarea de mai multi bani la buget prin cresterea contributiilor.

Desigur, este greu de crezut ca masura va rezolva problema productivitatii muncii in Romania, una dintre cele mai mici din UE, care a ajuns acolo si din cauza ca lipseste industria de valoare adaugata (fabrici inchise in 20 de ani), exceptie facand manufactura de automotive.

Dar nu rezolva problemele foarte serioase de pe piata fortei de munca:

Aducerea de forta de munca din Est este o solutie pentru industria de manufactura, care oricum plateste peste salariul minim (noua salarizare de referinta pentru astfel de situatii, o alta masura buna). Dar in rest, costurile de relocare, formalitatile birocratice cat mai ales cota de imigratie de munca stabilita de UE sunt obstacole greu de trecut pentru angajatorii de exemplu, din constructii, HORECA, alte servicii, etc.

Deci, nu cred ca cresterea salariului minim este o masura gresita, dar nu este solutia ca sa rezolve problema deficitului de forta de munca. Este probabil un inceput, dar sunt necesari 4-5 ani de politici publice sustenabile pentru dezvoltarea de meseriasi, facute in parteneriat cu angajatorii, care sa resolve problemele de mai sus. Reintroducerea examenului de treapta (clasa a Xa) ca rascruce obligatorie in cariera, obligativitatea practicii de vara in industrie de manufactura, crearea unei culturi nationale pro-meseriasi, sunt masuri care ar putea rezolva problemele in piata muncii. Am terminat clasa de matematica-fizica si am avut si o specializare de lacatus-mecanic cu loc de munca asigurat la Independenta Sibiu (in locul careia exista acum un ansamblu residential…), astfel ca am avut ambele alternative. Revenirea la conectarea colegiilor industriale cu investitorii industriali este masura sustenabila pe termen mediu.

- Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj