Conferinţa ZF „România 100 de ani de business“, Iaşi. Exporturile judeţului Iaşi se apropie prima dată de 1 miliard de euro

Autor: Mădălina Dediu Panaete 12.11.2018

Judeţul Iaşi se află pe locul 18 ca nivel al exporturilor companiilor.



Judeţul Iaşi, cel mai puternic pol de business din estul României, a ex­portat anul trecut bunuri în valoare de 921 de milioane de euro, plus 3% faţă de anul precedent, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ziarul Financiar a început o serie de articole despre businessurile din cele mai importante judeţe, busi­nes­suri pe care le va analiza şi în cadrul se­ri­ei de conferinţe „Româ­nia 100 de ani de bu­siness“. Pe 14 noiem­brie, la Iaşi, ZF va organiza a şasea con­fe­rinţă din şirul de eveni­men­te or­ganizate cu spri­jinul Băncii Tran­sil­vania şi al companiei de con­sul­tan­ţă EY. În cadrul confe­rin­ţelor, ZF şi clasa de bu­si­ness a României vor dezbate ce este de făcut pen­tru ca România de mâine să fie mai bu­nă decât România de azi, ce idei şi so­luţii există pentru ca economia şi so­cietatea românească să aibă un viitor prosper.

Judeţul Iaşi se află pe locul 18 ca ni­vel al exporturilor realizate de com­panii, într-un top condus de Bucureşti, Ilfov şi Timiş. Însă, în ultimii trei ani ex­porturile judeţului din estul Ro­mâniei au fost pe o pantă ascendentă, ast­fel că se îndreaptă pentru prima dată spre pra­gul de un miliard de euro, conform es­timărilor ZF. Cel mai mare ex­por­ta­tor din judeţ este şi cea mai mare com­panie, Delphi Diesel Sys­tems Ro­mânia, pro­ducător de compo­nente auto. Acesta este şi cel mai mare importator din judeţ. INS furnizează doar un top al celor mai mari expor­ta­tori şi importa­tori, dar nu şi valoa­rea expor­tu­rilor fie­cărei com­panii. Pe locul doi în topul exporta­tori­lor se află Arce­lorMit­tal Tubular Pro­ducts Iaşi. Podiumul este com­ple­tat de Olim­pias MFG. România, parte din gru­pul Bennet­ton. Acesta lu­crează în Ro­mânia cu peste 50 de fabrici parte­nere, dar deţine şi compania Olimpias MFG România (fosta Benrom) din Iaşi, cu afaceri de 165,7 mil. lei în 2017, în scădere cu 24,5% faţă de 2016, potrivit datelor de la Ministerul de Fi­nan­ţe. Compania are 58 de salariaţi, cu 22 mai puţini ca în anul an­terior. Firma românească este parte a Olimpias Group, un busi­ness ind­pen­dent de produc­ţie, care este în continuare con­trolat de aceiaşi acţio­nari ca şi cei ai Benetton. Cele două sunt deţinu­te de aceeaşi familie şi, deşi sunt separate juridic, sunt parte din acelaşi grup, potrivit datelor existente. Compania Olimpias MFG. Ro­mânia operează în Sibiu o unitate de pro­ducţie şi o alta în Iaşi, potrivit celor mai recente date. În topul celor mai mari exportatori se află şi Antibiotice Iaşi, compania care este prezentă în 75 de ţări ale lumii, fiind prac­tic una dintre cele mai cunoscute mărci locale. De asemenea, în top zece se mai află şi companii precum Euro­tex Company, business din domeniul texti­lelor controlat de Marius Şandru, dar şi Te-Rox Prod, care produce scaune pentru copii şi care este controlat de antreprenoarea Doina Cepalis.

ZF organizează pe 14 noiembrie la Iaşi o nouă conferinţă din seria de evenimente „România 100 de ani de business”