Majorarea salariului minim prin OUG îi irită pe investitorii străini

Ziarul Financiar 12.11.2018

Guvernul a adoptat vineri o or­do­nanţă de urgenţă prin care se majorează salariul mi­nim brut de la 1 decembrie 2018 de la 1.900 de lei la 2.080 de lei. Măsu­ra fusese anunţată iniţial pentru 1 ianuarie 2019.



Guvernul a adoptat vineri o or­do­nanţă de urgenţă prin care se majorează salariul mi­nim brut de la 1 decembrie 2018 de la 1.900 de lei la 2.080 de lei. Măsu­ra fusese anunţată iniţial pentru 1 ianuarie 2019.

Aceasta înseamnă o creştere a sa­lariului minim net de la 1.162 de lei la 1.263 de lei.

În plus, a fost aprobată şi creşte­rea salariul minim brut la 2.350 de lei pentru angajaţii cu studii supe­rioa­re şi cei cu 15 ani vechime. Noul sa­lariu minim net pentru aceste ca­te­gorii de salariaţi va fi de 1.413 lei, cu 20% mai mult faţă de salariul anterior.

Măsura de diferenţiere a salariului mi­nim pe categorii de angajaţi cu studii supe­rioa­re şi vechime a provocat critici puternice din partea mediului de afaceri, mai ales a in­ves­ti­to­ri­lor străini reuniţi în Coaliţia pentru Dez­vol­ta­rea României, din care fac parte cea mai mare parte a companiilor străine, dar şi ambasade.

Investitorii români, care nu au o repre­zen­tare la fel de coagulată ca şi cei străini au criticat în mod individual măsura.

Profesorul de economie Cristian Socol afir­mă însă într-o opinie trimisă Ziarului Finan­ciar că randamentul capitalului este foar­te bun în România, deci firmele îşi pot „permi­te“ o creştere minoră a salariului minim.

„Creşterile arbitrare, necorelate cu pro­duc­ti­vitatea, care în România este sub media eco­nomiilor competitive, alimentează în final curba inflaţionistă. Orice modificare adminis­tra­tivă a bazei costurilor companiilor trebuie să per­mită o perioadă de minimum 12 luni de la aprobare până la implementare. Introducerea sala­riului minim diferenţiat pe baza unei diplome de stu­dii superioare nu garantează pro­fesionalizarea angajaţilor, din contră, cre­ează premisele unei creşteri nefondate a cere­ri­lor pentru studii universitare“, au transmis repre­zentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

În replică, Cristian Socol afirmă că firmele străine trebuie să se obişnuiască cu ideea că România nu va mai fi o economie  de tipul „hit and run“, unde investitorii să preseze la maximum pentru profituri.

„Este profitabil să faci afaceri în Ro­mâ­nia. Ultimele cifre ale Eurostat indică o rentabilitate a capitalurilor proprii după plata taxelor de 36,3% în România, dublă faţă de media UE28 (18,4%) şi o pondere a profitului în valoare adăugată de 56% în România - a treia cea mai mare din Uniunea Euro­peană după Irlanda şi Malta“, afirmă Socol.

Rentabilitatea ca­pitalurilor pro­prii se calculează ca raport între profitul net obţinut şi capitalul propriu al companiilor.