Şefii băncilor, raportări trimestriale la BNR pentru creditele peste limita maximă de îndatorare

Autor: Claudia Medrega 13.11.2018

BNR va permite băncilor să depăşeas­că nivelul maxim al gradului de înda­to­rare la creditele de consum şi imo­bi­liare acordate din 2019 persoanelor fizice, în limita a maximum 15% din vo­lumul creditelor de acest tip acor­date în tri­mestrul anterior, însă şefii băncilor comerciale trebuie să ra­porteze trimes­trial la banca centrală împru­muturile noi acordate prin depă­şirea acestei limite, alături de volumul to­tal al cre­ditelor de consum şi ipotecare.

Boardul BNR a aprobat în octom­brie noile reguli privind restricţionarea creditării populaţiei prin limitarea gra­dului de îndatorare în cazul creditelor de consum şi ipotecare, iar regulamen­tul a fost publicat în Monitorul Oficial, noile reguli urmând să se aplice din 2019. BNR a limitat gradul de înda­torare al populaţiei la un nivel mult mai scăzut, după modelul de plafonare practicat înainte de 2007, când Româ­nia nu aderase la Uniunea Europeană.

În cazul împrumuturilor în lei, gradul maxim de îndatorare va fi de 40% din venitul net, în timp ce pentru creditele în valută va fi de 20%, atât pentru împrumuturile ipotecare, cât şi pentru cele de consum.

Însă, pentru fiecare bancă, un procent de 15% din totalul creditelor se poate excepta de la această limitare, în anumite condiţii.

Băncile pot utiliza această ex­cepţie numai în relaţie cu debitorii „pentru care pot face dovada, pe baza datelor istorice din portofoliul de creditare propriu, că nivelul suficient al venitu­ri­lor de care aceştia dispun asigură pre­mi­sele pentru adminis­tra­rea adecvată a riscului de neram­bur­sare la nivelul portofoliului de cre­dite de consum, respectiv al celui de credite pentru investiţii imobiliare“, conform BNR.