Piaţa imobiliară se încinge: trei tranzacţii de 140 mil. € în două săptămâni

Autor: Bogdan Alecu 13.11.2018

Tranzacţiile cu proiecte de birouri şi terenuri pentru proiecte s-au intensificat în cel de-al patrulea trimestru al acestui an, iar valoarea celor mai importante trei clădiri şi a unui teren s-a apropiat de 140 mil. euro potrivit calculelor ZF.

Cea mai mare tranzacţie, evaluată la 40-60 mil. euro, o reprezintă vânzarea birourilor Landmark de către Piraeus către Revetas, urmată de vânzarea clădirii Crystal Tower, actualul sediu al ING, de către Michael Stanciu către fondul ceh de investiţii cu circa 40 mil. euro şi terenul de la Ventilatorul alături de clădirea Bucharest Corporate Center vândute de către Immofinanz către One United într-o tranzacţie de 39 mil. euro.

Atât Bucharest Corporate Center, cât şi Crystal Tower sunt vândute după anunţul mutării unor chiriaşi importanţi. Spre exemplu, din Crystal Tower se va muta anul viitor ING în viitorul sediu din Expoziţiei, iar din Bucharest Corporate Center IBM a plecat la începutul acestui an în The Bridge, în timp ce avocaţii de la Wolff Theiss au închiriat în Landmark.

Potrivit consultanţilor din piaţă, clădirile de birouri din zone centrale sunt atractive pentru cumpărători mai ales când nu sunt ocupate integral deoarece pot fi cumpărate cu discount, într-o perioadă în care preţurile au continuat să crească. Tocmai datorită amplasării centrale acestea sunt şi mai uşor de închiriat, având metrou în apropiere.

Cele trei tranzacţii încheiate în ultima lună vin într-un an marcat de noi recorduri pe piaţa de office. Dacă vânzarea America House din 2007 contra sumei de 120 mil. euro a rămas etalon până anul acesta, pragul a fost depăşit în 2018 atât de tranzacţia prin care Portland Trust a vândut Oregon Park către Lion’s Head cu circa 160-170 mil. euro urmată la scurt timp de vânzarea The Bridge contra sumei de 200 mil. euro.