Expansiunea firmelor de IT aduce dezvoltări de birouri în zonele Orhideea şi Barbu Văcărescu

Autor: Bogdan Alecu 14.11.2018

Aproape 10% din angajaţii din Bu­cureşti sunt din domeniul IT sau do­me­nii conexe acestuia precum tele­com, iar ex­pansiunea acestora va ocu­pa o bună parte din viitoarele bi­rouri ce urmează fi construite în zona Grozăveşti şi Barbu Văcărescu.

„Dacă ne raportăm doar la nu­mă­rul de nou-angajaţi în IT din 2017, circa 7.500 pentru cele mai mari 400 de com­pa­nii de profil, acesta corespunde cu zeci de mii de mp de clădiri de birouri pe care companiile angajatoare îi vor ocu­pa odată cu extinderea, respectiv circa 80.000 mp, echivalentul a 4 clădiri de birouri de 20 de etaje“, a declarat George Didoiu, director tenant ser­vi­ces în cadrul departamentului de bi­rouri al Colliers Internaţional.

Spre exemplu, în zona Centru-Vest su­e­dezii de la Skanska vor continua pro­iectul Campus 6, care va avea în to­tal patru clădiri şi 81.000 mp de birouri, din care prima clădire este deja gata şi a fost şi vândută către CA Immo. A do­ua clădire va fi ocupată de Microsoft România care îşi va con­cen­tra birourile din Bucureşti într-un sin­gur centru, iar con­strucţia sa va demara în perioada ime­diat următoare.

De ase­me­nea, în apro­piere omul de afaceri Ion Rădulea construieşte proiectul The Light de 21.000 mp, Vastint va termina anul vi­itor Bucha­rest Business Garden, iar Forte a demarat deja cladirea a treia a pro­iectului The Bridge. Dincolo, în Barbu Văcărescu, este aşteptată viitoa­rea clădire de birouri a NEPI, iar Skanska construieşte proiectul Equi­li­brium pe strada Gara Herăstrău.

Cei mai mari 400 de producători de soft au recrutat în 2017 peste 7.500 de oa­meni, ajungând astfel la un număr me­diu de 56.000 de angajaţi, aproape du­blu faţă de cei mai mari jucători din te­lecom.

Companiile de software au de­venit principalul aspirator de oameni de pe piaţa locală de IT&C, cei mai mari 400 de jucători din industrie recrutând anul trecut peste 7.500 de oameni - în timp ce operatorii de telecom, firmele de distribuţie sau retailerii de telecom şi-au redus numărul de angajaţi.