Facturile românilor se umflă din nou! Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Cresc preţurile la electricitate şi gaze

Autor: Răzvan Botea 15.11.2018

Preţurile electricităţii şi gazelor vor creşte în România, pe măsură ce ne integrăm în pieţele europene. Tendinţa inevitabilă este să avem preţuri similare cu ţările din jurul nostru, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Concurenţei în partenriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

„Un lucru mai greu de acceptat dar inevitabil este momentul în care ne integram în pieţele europene. Tendinţa inevitabilă este să avem preţuri similare cu ţările din jurul nostru. Asta se întâmplă şi la combustibil, iar preţurile combustibilului fără taxe sunt destul de apropiate în toată Uniunea Europeană. Lucrul acesta fie că ne place, fie că nu ne place, se va întâmpla şi la electricitate, şi la gaz.”

Cu toate acestea, acesta poate fi un lucru bun pentru dezvoltarea României, având în vedere faptul că tendinţa este să devenim exportatori de enrgie electrică şi gaze. De asemenea, preşedintele Camerei de Comerţ a menţionat că ar trebui abordate şi alte tipuri de taxe legate de energie într-o manieră simililară cu acordarea certificatelor verzi.

„Legat de subvenţia pentru energie regenerabilă, certificatele verzi, prin care sunt în bună măsura exceptaţi marii consumatori de electricitate, poate ar trebui să abrdam şi alte tipuri de taxe legate de energie, care afectează competitivitatea agenţilor economici la noi.”