ALB: 2018 este cel mai bun an de după criză pentru pieţele de leasing şi credite de consum. În 2019 vin provocările

Autor: Anelis Baciu 16.11.2018

Firmele de leasing financiar şi cre­dite de consum membre ale Asociaţiei Socie­tă­ţilor Financiare din România (ALB) au profitat din plin de creşterea eco­nomiei, iar 2018 a fost pentru ele cel mai bun an de după criza economică, cu creş­teri de pes­te 10% ale finan­ţă­rilor, au spus re­pre­zentan­ţii aso­cia­ţiei în ca­drul con­ferinţei anua­le orga­ni­zată ieri la care ZF a fost par­te­ner me­dia principal.

„Piaţa de lea­sing financiar se în­dreap­tă, conform estimărilor, către un volum al bunurilor finanţate în valoare de 2,5 mld. euro în acest an, ceea ce înseamnă o creştere de 14%. 2018 este cel mai bun an de după criză. Dincolo de creştere, ceea ce este de subliniat este calitatea bunurilor finanţate. În cri­ză aveam mai multe finanţări de con­sum, dar în ultimii ani am observat că finanţările se îndreaptă în principal în zona productivă“, a declarat Mircea Cotiga, preşedintele ALB România.

Creştere au raportat şi companiile de credit de consum, volumul finan­ţă­ri­lor acordate de acestea depăşind 1 mld. euro.

Dinamica bună a celor două pieţe din acest an nu garantează însă o evo­lu­ţie asemănătoare şi în 2019, un an care se anunţă cu provocări deloc de ne­glijat.

Reglementările în creştere, testul dat de BNR IFN -urilor care acor­dă credite populaţiei şi băncilor prin limitarea gradului de îndatorare, dar şi forţa de muncă tot mai redusă care impactează clienţii firmelor de lea­sing sunt principalele provocări cărora membrii ALB trebuie să le facă faţă în următorul an.