Eurostat: România, locul doi în UE la inflaţia din octombrie, depăşită doar de Estonia

Autor: Roxana Rosu 16.11.2018

România a înregistrat în octombrie a doua cea mai mare rată a inflaţiei din Europa, de 4,2%, fiind depăşită doar de Estonia, cu 4,5%, în timp ce locul trei în top a revenit Ungariei, cu 3,9%, arată datele Eurostat.

La polul opus, cele mai mici rate anuale ale inflaţiei au fost în Danemarca (0,7%), Portugalia (0,8%) şi Irlanda (1,1%), în condiţiile în care media UE a fost de 2,2%, în creştere de la 2,1% în septembrie.

Faţă de septembrie, rata inflaţiei s-a redus în opt state membre UE, a rămas neschimbată în cinci ţări şi a crescut în 14.

În cazul României, inflaţia este pe un trend descendent, după o rată de 4,7% în septembrie şi august.

Ritmul de creştere a preţurilor este de două ori mare faţă de cel din octombrie 2017, când Eurostat anunţa pentru România o inflaţie anuală de 2%.

Potrivit datelor BNR, rata anuală a inflaţiei a scăzut în octombrie la 4,3%, de la 5% în septembrie, prognoza pentru finele lui 2018 indicând o rată de 3,5%. Totuşi, deşi inflaţia anuală scade, ceea ce surprinde este creşterea ei lună la lună. În octombrie, faţă de septembrie, inflaţia a crescut cu 0,52%.

Sunt produse ale căror preţuri au scăzut, dar şi unele ale căror preţuri au fost umflate serios. Preţul cartofilor a crescut, de exemplu, cu 5,48%. Legumele şi conservele au crescut cu peste 6%. Datele Băncii Centrale arată că în octombrie, faţă de septem­brie ouăle s-au scumpit cu 2,7%, car­to­fii cu 4,5% şi legumele şi conservele de le­gume cu 6,5%.

Pe zona pro­du­selor nealimentare, cea mai mare bătaie de cap o dau „combustibilii“ - un plus de 1,7%, lună la lună, din cauza avan­sului preţurilor de pe piaţa externă.