Pedepse cu închisoarea şi amenzi pentru huliganii de la protestul faţă de OUG 13 din Piaţa Victoriei

Autor: Ionut Muresan 16.11.2018

Decizia din dosarul 19951/299/2017 având ca obiect ultrajul nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti.

Mai multe persoane au primit pedepse cuprinse între şase luni şi 2 ani de închisoare pentru infracţiuni de ultraj, tulburarea liniştii şi ordinii publice. Celor condamnaţi la pedepse cu suspendare, instanţa de fond le-a interzis ca pedeapsă complementară drepturile civile de a alege sau de a fi ales. De la caz la caz, instanţa a instituit şi anumite interdicţii, după cum urmează: „dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme; dreptul de a se afla la adunări publice cu caracter politic, social, cultural sau sportiv de orice amploare, acţiuni de protest organizate sau spontane, cu excepţia celor impuse de desfăşurarea activităţii academice sau profesionale”.

Cea mai aspră pedeapsă pronunţată în acest dosar este de 4 ani şi jumătate de închisoare cu executare.

În seara zilei de 1 februarie 2017, mii de bucureşteni au ieşit să protesteze în Piaţa Victoriei, după ce ministrul Justiţiei de atunci, Florin Iordache, a anunţat intrarea în vigoare a OUG 13, care viza modificarea Legilor Justiţiei, inclusiv redefinirea abuzului în serviciu.

„În noaptea de 01/02.02.2017, în timp ce se aflau în zona Piaţa Victoriei, în contextul în care in zona respectivă avea loc o manifestaţie cu caracter paşnic la care participau aproximativ 100.000 de persoane, inculpaţii s-au manifestat violent, aruncând cu diverse obiecte contondente (sticle, bucăţi de gheaţă, containere) în jandarmii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru asigurarea ordinii în timpul protestului, provocându-le acestora suferinţe fizice”, se arată în probatoriul procurorilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au anunţat, în 6 februarie 2017, că au dispus începerea urmăririi penale pentru ultraj, folosire de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii publice faţă de opt persoane, cărora le-au făcut publice numele, dintre care patru în stare de arest preventiv şi patru aflate sub control judiciar.