Categoriile de angajaţi care ar putea beneficia de reducerea cotei de impozit pe venit

Autor: Alexandru Nanu 16.11.2018

Proiectul de act normativ numărul L665/2018, depus la Senat pe 5 septembrie, prevede completarea art.64 din din Codul Fiscal cu un nou alineat care are ca scop scutirea şi reducerea cotei de impozitare pentru anumite categorii de persoane pentru impozitarea veniturilor din salarii.

Completarea art.64 – “Cotele de impozitare” din cadrul titlului IV – “Impozit pe venit” din Codul Fiscal prevede introducerea unui nou alineat în cadrul acestui articol.

În forma actuală articolul 64 prevede următoarele:

(1) Cota de impozit este de 10% şi se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:

a) activităţi independente; a1) drepturi de proprietate intelectuală; b) salarii şi asimilate salariilor; c) cedarea folosinţei bunurilor; d) investiţii; e) pensii; f) activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură; g) premii; h) alte surse.

(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.

Proiectul de act normativ stipulează introducerea alineatului 4 care prevede ca să fie scutiţi de impozitul pe veniturile din salarii pentru  elevii de peste 16 ani pentru perioada de muncă part-time, respective 5% pentru absolvenţii din învăţământul professional – dual, care au fost încadraţi pe piaţa muncii, în baza unui contract individual de muncă cu operatorul economic al unităţii de învăţământ absolvite pe o perioadă de maxim 3 ani.