Acuzatii la cel mai înalt nivel: CIA spune că prinţul Mohamed bin Salman a ordonat asasinarea lui Jamal Khashoggi

Autor: Marinela Sarbu 17.11.2018

Evaluarea CIA, în care oficialii americani au declarat că au mare încredere, este cea mai definitivă de până acum, asociindu-l pe prinţul Mohamed cu această operaţiune şi complică astfel eforturile administraţiei Trump de a păstra legăturile SUA cu unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi americani din regiunea Golfului.

O echipă de 15 agenţi saudiţi a zburat la Istanbul cu avioane guvernamentale în luna octombrie şi l-a ucis pe Khashoggi în consulatul saudit, unde mersese să ia documentele necesare pentru căsătoria planificată cu o femeie de origine turcă.

În concluziile sale, CIA a examinat mai multe surse de informaţii, inclusiv un apel telefonic pe care fratele prinţului, Khalid bin Salman, ambasadorul saudit în Statele Unite, l-a avut cu Khashoggi, potrivit oamenilor familiarizaţi cu această chestiune care au declarat pentru CIA sub protecţia anonimatului.

Khalid i-a spus lui Khashoggi, un jurnalist care a colaborat cu The Washington Post, că ar trebui să meargă la consulatul saudit de la Istanbul pentru a prelua documentele şi i-a dat asigurări că va fi în siguranţă făcând acest lucru.