Ionuţ Dumitru, Raiffeisen, avertizează: Băncile din România sunt supraexpuse pe datoria publică

Ziarul Financiar 19.11.2018

Băncile de pe piaţa românească sunt „supraexpuse“ pe datoria publică, plasând România pe podium în Uniunea Europeană (UE), cu a doua cea mai mare pon­de­re din activele bancare, de peste 22%, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

„Datoria publică a crescut foarte mult în perioada crizei. O pondere de 60% a datoriei publice în PIB nu tre­buie să fie un reper pentru România în faza noastră de dez­vol­tare, având în vedere şi fap­tul că nu ar avea cine să finan­ţeze o asemenea datorie publică. Băncile sunt deja supra­ex­puse pe datoria publică, având a doua cea mai ma­re pon­dere din activele bancare la nivel european“, a decla­rat el, care este şi economis­tul-şef al Raiffeisen Bank.

Ponderea în total active a deţinerilor de titluri de stat ale băncilor autohtone şi a creditelor acordate de acestea sectoru­lui guvernamental a depăşit în ultimii ani pragul de 20%, plasând Ro­mânia pe locul doi în topul euro­pean, după Ungaria. România este urmată în clasa­mentul euro­pean de Polonia, Croaţia şi Italia, care au ponderi ale expu­nerii băncilor faţă de sectorul guverna­mental de peste 15%.

Cele mai mici expuneri faţă de stat sunt înregistrate de băncile din Marea Britanie, Irlanda şi Luxemburg.