Filantropia unui miliardar american. Bill Gates are investiţii în acţiuni româneşti de 110 milioane de lei

Autor: Liviu Popescu 19.11.2018

Miliardarul Bill Gates, 63 de ani, fondatorul Microsoft, este acţionar la Fondul Proprietatea prin intermediul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, cea mai mare organizaţie filantropică la nivel mondial, cu active în gestionare de circa 51 de miliarde de dolari.

El deţine 2,4 milioane de certificate de depozit globale (GDR-uri) la Fondul Proprietatea pe bursa de la Londra, echivalentul a circa 120 milioane de acţiuni, potrivit celui mai recent raport financiar anual al fundaţiei filantropice.

Investiţia la Fondul Proprie­tatea se ridică la circa 27 milioane de dolari (110 mil. lei la cursul de la finele anului 2017), potrivit datelor din raportul publicat la finele săptămânii trecute. Spre comparaţie, la finele anului 2017 Bill Gates avea circa 2,7 milioane de GDR-uri la Fondul Proprietatea. Aceasta este singura investiţie a lui Bill Gates în acţiuni româneşti.

Prin investiţia la Fondul Proprietatea, fondul Microsoft ia expunere pe companii de importanţă strategică pentru economia românească, precum Hidroelectrica, Nuclear­electrica, Petrom în contextul în care fondul este acţionar la acestea. Fondul este acţionar şi la BRD, Poşta Română, Salrom.

Mai mult, Fondul Proprietatea ar urma să primească dividende suplimentare de circa 110 milioane de lei de la Hidroelectrica în condiţiile în care „foamea“ de bani a guvernului împinge cea mai profitabilă companie de stat din România la donaţii spre bugetul statului.