Cea mai nouă lege promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Autori: Maria Stan , Mediafax 19.11.2018

Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul care promulgă legea privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul UE, informează Preşedinţia.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat şi decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal de finanţare a proiectelor care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în domeniile stabilite conform prevederilor art.3 alin.(4) şi art.10 alin.(3) din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului de stabilire unui sistem de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră încadrul Comunităţii şi de modificare a Directivei 96/91/CE a Consiliului.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată pe 24 octombrie de Camera Deputaţilor, în calitate de primă cameră sesizată.

De asemenea, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 36/2018 pentru completarea art. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 45/1997 privind înfiinţarea Societăţii Comerciale Compania naţională de transporturi aeriene române – „TAROM” - S.A.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art.4 din Ordonanţa Guvernului nr.45/1997, prin introducerea unor noi alineate care să prevadă obiectivul companiei - desfăşurarea activităţilor de transport în condiţii de siguranţă, securitate şi eficienţă.

Astfel, prin modificarea legislativă se elimina barierele concurenţiale pentru operatorul aerian naţional şi se asigura o mai mare flexibilitate în gestionarea resurselor.

Proiectul de lege a fost adoptat tot pe 24 octombrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Mai mult, şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2010 privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul de Lege are ca obiect de reglementare modificarea următoarelor acte normative:
• Legea nr. 571/2003 - Codul fiscal;
• OUG 104/2002 - privind regimul vamal al mărfurilor comercializate în regim duty-free;
• Legea nr.86/2006 - Codul vamal al României;
• OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală;
• Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale;
• Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale;
• Legea nr. 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare
a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism;
• Legea nr. 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate;
• OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumuri

Proiectul a fost adoptat tot pe 24 octombrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.