Consiliul Concurenţei suspectează comportamente anticoncurenţiale pe piaţa cimentului

Autor: Cristina Bellu 20.11.2018

Autoritatea de concurenţă suspectează că producătorii de ciment din România îşi menţin cote de piaţă aproximativ egale şi stabile în timp, crescând astfel riscul apariţiei unor forme de coordonare a activităţilor.

“Riscul este cu atât mai mare cu cât fluctuaţiile cotelor de piaţă sunt reduse şi nu există schimbări în ierarhia la nivelul industriei. Acest aspect ridică suspiciuni sub aspect concurenţial, mai ales în condiţiile în care cei trei producători de ciment (Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România -n. red.) au capacităţi de producţie funcţionale diferite, iar gradul de utilizare al acestora este profund asimetric: producătorul de ciment cu cea mai mare capacitate de producţie în funcţiune are cel mai mic grad de utilizare al acesteia,”, menţionează analiza realizată de Consiliul Concurenţei.

Aceste concluzii vin în urma finalizării anchetei sectoriale pe piaţa producerii şi comercializării cimentului în perioada 2013-2017, derulată cu scopul de a avea o imagine cât mai clară asupra mecanismelor de funcţionare, de a identifica eventualele disfuncţionalităţi la nivelul sectorului şi de a formula recomandări care să conducă la eliminarea acestora în scopul intensificării concurenţei.