Schimbări importante pe piaţa muncii: Cum vor politicienii să schimbe legea voluntariatului şi a internshipului

Autor: Alexandru Nanu 21.11.2018

Un nou proiect de lege, depus la Senat ieri, vrea să schimbe regulile de pe piaţa muncii cu privire la modul în care se vor desfăşura activităţiile de internship şi voluntariat.

Proiectul de lege numărul B631/2018, depus la Senat pe 20 noiembrie, prevede modificarea Legii nr.78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, precum şi a Legii nr.176/2018 privind internshipul.

Modificarea Legii nr.176/2018 privind internshipul va suferi o modificare a articolului 2, lit. c) prin modificarea definiţiei conceptului de organizaţie-gazdă. Astfel, acest paragraf va fi: “organizaţia gază – persoană juridică de drept public, persoană juridică de drept privat sau birourile parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor pe durata mandatului parlamnetar, la care internul desfăşoară o activitate specificată, în baza unui contract de internship.”

Modificarea Legii nr.78/2014 privind voluntariatul va suferi modificarea articolului 1, alin. 1 şi a articolului 3, lit. c prin care va fi redefinit conceptul de organizaţie gazdă astfel: “organizaţia gază – persoană juridică de drept public, persoană juridică de drept privat sau birourile parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor pe durata mandatului parlamnetar, care organizează şi administrează activităţi de voluntariat.”

La momentul prezent, firmele care primesc angajaţi în internship trebuie să le ofere, obligatoriu, o indemnizaţie de cel puţin 580 de lei net pe lună, să încheie cu aceştia un contract pe o perioadă de maximum şase luni, iar dacă internii sunt angajaţi ulterior şi stau 2 ani în companie, angajatorii vor primi de la stat câte 1.000 de euro pentru fiecare intern devenit angajat, arată prevederile legii internshipului.