Studiu Coface: Peste jumătate din agenţiile de turism de pe piaţa locală au risc de insolvenţă

Autor: Mirabela Tiron 22.11.2018

Peste jumătate din agenţiile de turism de pe piaţa locală au risc de insolvenţă, iar 40% din companii au un grad de îndatorare de peste 80%, acestea fiind două din vulnerabilităţile sectorului agenţiilor de turism, arată un studiu realizat de compania Coface. 

„Cu toate că profitabilitatea consolidată a sectorului a fost în uşoară creştere, aproape jumătate dintre firme (47%) au raportat o deteriorare a rezultatului net. Mai mult de o treime dintre companii se confruntă cu probleme de lichiditate, având şi un grad de îndatorare peste 80% - în condiţiile în care 72% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente, iar aproape două treimi din ele înregistrează un ciclu de conversie a banilor negativ, fiind foarte probabil să îşi plătească furnizorii cu întârziere“, a declarat Nicoleta Mărunţelu, Senior Financial Analyst al Coface România. 

Pentru analiza curentă au fost agregate datele a 1.989 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 1,8 miliarde de lei.