Florin Luca, CEC Bank: Creditarea stagnează, băncile străine defavorizează IMM-urile româneşti

Autor: Florentina Niţu 22.11.2018

Decalajele României faţă de Europa Occidentală ar putea fi recuperate dacă afacerile româneşti ar primi finanţare de la băncile cu capital străin de pe teritoriul ţării noastre, însă acestea nu-şi asumă riscurile creditării, deoarece compania-mamă le impune anumite reguli.

„Băncile din România sunt deţinute în cea mai mare parte de corporaţii internaţionale, care au politici de risc şi reguli de finanţare impuse de grupurile-mamă. Din acest punct de vedere, micii întreprinzători locali sunt defavorizaţi. (…) Acest lucru nu se întâmplă în ţările din vestul Europei“, a spus Florin Luca, economistul-şef al BNR, prezent la evenimentul „România 2030: cum recuperăm decalajele faţă de Europa Occidentală?“, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

Statul trebuie să fie un pilot şi un garant pentru companii, pentru a incita băncile să finanţeze în lipsa unui climat de încredere între antreprenori şi bancheri, mai spune Florin Luca.

Decalajele cu care se confruntă România se pot recupera dacă statul şi băncile se implică activ, iar cir­culaţia capitalului este bine dirijată.

„Recuperarea decalajelor este importantă şi ar trebui să ne preocupe permanent. Avem nevoie de convergenţă reală, durabilă şi sustenabilă“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.