VIDEO. Giganţii din telecom explică de ce vor instala zeci de mii de antene noi de telefonie mobilă pentru a oferi 5G în România

Autor: Adrian Seceleanu 22.11.2018

Cea mai mare parte a traficului de date din viitoarele reţele de telefonie mobilă prin tehnologia 5G va avea loc în benzi de frecevenţă înalte care presupun instalarea unui număr foarte mare de antene noi – câteva zeci de mii - pentru a oferi o acoperire bună, au explicat reprezentanţii celor mai mari jucători din industrie în cadrul unei conferinţe organizate de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Numărul mare de antene care va trebui instalat pune o presiune uriaşă pe reducerea birocraţiei în regimul construcţiilor, altfel dezvoltarea 5G este pusă în pericol, au avertizat operatorii.

„Traficul pe care îl aşteptăm cu toţii şi care va trebui susţinut va fi din frecvenţele înalte, unde vom avea cantităţi largi de spectru radio, care vor permite viteze foarte mari pe staţiile de bază (antene - n. red.) şi implicit la utilizatori. Aceste frecvenţe foarte mari, de la 3 GHz în sus, apoi ne vom duce la 5 GHz, la 26-28 GHz, au o acoperire limitată. Aceasta înseamnă că 5G va fi o reţea care se va baza pe fibra optică până la un anumit punct, plus accesul radio. Aceasta înseamnă că vom avea o reţea mobilă care se va multiplica de la câteva mii de puncte actuale pentru România - 4.000 - 5.000 de puncte - la zeci de mii de puncte”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al companiei de cablu RCS&RDS.

„În ce priveşte regimul de autorizare a lucrărilor de construcţii, într-adevar tot ce s-a făcut până acum sau toate lucrurile care s-au întreprins în favoarea unei destinderi a regimului de autorizări au venit din mediul telecom - de la ANCOM şi MCSI. Din păcate, vedem că dincolo de acest sector telecom lucrurile nu se mişcă şi ne-am dori ca această situaţie să se schimbe pentru că altfel, aşa cum s-a mai spus, întreg proiectul de dezvoltare al reţelelor 5G este în pericol“, a declarat în cadrul conferinţei Dorin Odiaţiu, director pentru relaţia cu autorităţile, parteneriate şi dezvoltarea activităţilor de wholesale în cadrul Orange România.