Florin Cîţu, senator PNL, critică ministerul de Finanţe: Teodorovici recunoaşte. A minţit. A doua rectificare arată venituri bugetare cu 24 miliarde lei mai mici decât prima rectificare

Autor: Alina Botezatu 22.11.2018

Senatorul liberal Florin Cîţu a scris, joi, pe Facebook, că a doua rectificare bugetară din acest an, programată în noiembrie, arată că veniturile bugetare estimate pentru acest an sunt mai mici decât la rectificarea din septembrie.

„Teodorovici recunoaşte. A minţit - DEZASTRU la Buget. Bugetul pentru 2018 a fost construit cu venituri de 287 miliarde lei. La rectificarea din septembrie, pentru a ieşi pozitivă, Teodorovici a plusat şi construit un buget cu venituri de 295 miliarde lei. Acum BOMBA. Teodorovici recunoaşte că a minţit. Rectificarea bugetară prezentată ieri arată venituri bugetare în 2018 de... ATENŢIE... DOAR... 271 milarde lei. Mai mici cu 24 miliarde (douazecisipatru) lei mai MICI decât «estima» în urmă cu două luni băiţul de la finanţe. Nimeni nu greşeşte cu 24 miliarde lei în două luni. Este clar că a minţit şi a manipulat. Trebuie să recunosc că analiză mea de la începutul anului a fost greşită. Estimăm că veniturile sunt supradimensionate în buget, pentru a da bine, cu 8 miliarde lei. Acum vedem adevărul, GAURĂ la buget este de trei ori mai mare”, a scris Florin Cîţu, joi, pe pagina personală de Facebook.

În zilele următoare, senatorul PNL susţine că: va reveni cu o analiză, pe bune, despre rectificarea bugetară şi buget; va prezenta o analiză care arată cum instituţiile statului au minţit şi au manipulat cifrele oficiale - „caz penal?”, se mai întreabă acesta. „O să va placă. #2020RomaniaFaraPSDsiALDE #FaraCompromisuri”, încheie Cîţu.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, miercuri seara, printr-un comunicat de presă, că a elaborat proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an, cu încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB.

„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, faţă de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului iniţial pe acest an şi faţă de 945 miliarde de lei cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare. Astfel, proiectul de rectificare bugetară are în vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile se majorează, per sold, cu suma de 365,6 milioane de lei”, au detaliat reprezentanţii Finanţelor, într-un comunicat de presă.

Potrivit oficialilor de la MFP, prin această a doua rectificare bugetară au fost asigurate fonduri suplimentare pentru: MFP - Acţiuni Generale de 2,69 miliarde de lei din care un miliard de lei dobânzi, 671,6 milioane de lei pentru contribuţia României la bugetul Uniunii Europene (UE) şi 700 de milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului; Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale de 787 de milioane de lei, în principal pentru alocaţii de stat pentru copii şi drepturi pentru persoane cu handicap; Ministerul Sănătăţii de 211,5 milioane de lei, în principal pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat în cazul centrelor de permanenţă, a unităţilor şi compartimentelor de primiri urgenţe.

În plus, alte venituri suplimentare au primit: Ministerul Justiţiei, de 138,5 milioane de lei per sold, din care 100 de milioane de lei pentru cheltuieli de personal; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice de 85,2 milioane de lei per sold. Au mai fost asigurate sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020 (Programul Operaţional Regional), de 98,42 milioane de lei.

Alte fonduri suplimentare au primit: Ministerul Afacerilor Interne, de 70,6 milioane de lei per sold, în condiţiile în care au fost identificate economii la cheltuielile de personal şi au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat; Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se majorează la cheltuieli cu suma de 600 de milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale, a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală şi a medicamentelor utilizate în programele naţionale cu scop curativ; Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat : se majorează la cheltuieli cu suma de 45,4 milioane de lei; Bugetului Asigurărilor pentru Şomaj :se majorează la cheltuieli cu suma de 82,6 milioane de lei.

Diminuări au fost operate, având în vedere gradul de execuţie a cheltuielilor, după cum susţin reprezentanţii Finanţelor, în principal, la proiectele finanţate din fonduri europene la: Ministerul Transporturilor (1,16 miliarde de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (228,9 milioane de lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (198 de milioane de lei), Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (176,8 milioane de lei), Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (166 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (164,9 milioane de lei), Ministerul Finanţelor Publice (128,5 milioane de lei), Ministerul Apelor şi Pădurilor (95,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (71,6 milioane de lei) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (49 de milioane de lei).

Prima rectificare bugetară din 2018 a fost făcută la începutul lunii septembrie. „Bugetul de stat pe anul 2018 se majorează la venituri cu suma de 948,4 milioane lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 8.704,9 milioane lei la credite de angajament şi cu suma de 2.816,4 milioane lei la credite bugetare, iar deficitul se majorează cu suma de 1.868,0 milioane lei”, se scrie în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 78/2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, care a intrat în vigoare la 7 septembrie.