Zvonuri: Gazprom extinde gazoductul TurkStream în Bulgaria şi Serbia

Autor: Catalina Apostoiu 23.11.2018

Gazprom intenţionează să construiască segmentul gazoductului TurkStream de tranzit al gazelor ruseşti către Europa în Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovacia, relatează Seenews.com citând cotidianul rus Kommersant.

Livrările de gaze către Bulgaria şi Serbia via TurkStream vor începe în 2020, către Ungaria în 2021 şi către Slovacia în cea de-a doua jumătate a anului 2022, ceea ce va face posibilă sus­pendarea tranzitului gazelor via Ucraina începând cu anul 2022, potrivit Kommersant, care citează date din docu­men­tele operatorilor sistemelor locale de transport de gaze.

Costul extinderii sistemului de transport de gaze al Bul­gariei se va ridica la 1,63 miliarde de dolari (1,43 milioane de euro).

Bulgaria comenta anterior, prin intermediul ambasa­do­ru­lui bulgar în Moscova Atanas Krastin, că gazoductul TurkStream, cât şi alte proiecte similare sunt considerate drept extrem de importante pentru toţi actorii internaţionali şi că este deschisă discuţiilor de a deveni parte a proiectului.

„Bulgaria este bineînţeles deschisă negocierilor din moment ce construirea unor proiecte de o asemenea amploare este importantă pentru toate ţările“, declara Krastin, potrivit Novinite.

„Documentele operatorilor din Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovacia indică faptul că Gazprom a ales ruta pentru livrările către Europa via a doua secţiune a TurkStream prin aceste ţări.“ Ruta urmăreşte aproape complet ruta secţiunii bulgare a proiectului abandonat South Stream, comentează Kommersant.

În decembrie 2014, Rusia şi- a abandonat, din cauza obiecţiilor formulate de Comisia Europeană, planurile privind South Stream, anunţând că este pregătită să construiască în loc un alt gazoduct către Turcia.

Secţiunea offshore a TurkStream, cu o lungime de 930 de km, va consta din două secţiuni paralele cu o capacitate anuală de 15,75 miliarde de metri cubi. Una este destinată livrării de gaze către consumatorii din Turcia, în timp ce a doua va transporta gaze către consumatorii din Europa de sud şi sud-est.

Pe 19 noiembrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin au participat la ceremonia care a marcat finalizarea secţiunii offshore a Turkish Stream.

„Pentru noi, Rusia este un prieten cu care putem coopera pe termen lung şi un important furnizor de gaze naturale“, declara preşedintele turc în cadrul ceremoniei, potrivit Hurriyet Daily News.

Acesta a identificat proiectul ca fiind unul din rezultatele unei „prietenii testate“ de-a lungul multor ani.