Un sfert dintre români au acţiuni la SIF-uri cu o valoare medie de aproximativ 320 de lei

Autor: Dan Grigore Ivan 23.11.2018

Născute din zvăpăiata perioadă a cuponiadelor anilor ‘90, prin care s-a încercat împărţirea averii statului către popu­laţie, societăţile de investiţii financiare (SIF-uri), denu­mi­te iniţial FPP-uri, au fost de la început gândite să aibă o struc­tură a acţionariatului foarte fragmentată, niciun acţio­nar neavând drepul să deţină mai mult de 0,1% din capital.

Nelistarea iniţială a acestora nu a permis formarea unui preţ în condiţii de piaţă, lipsa acestui reper ducând la multă confuzie ce a generat fie vânzări în necunoştinţă de cauză, fie inacţiune, ce a dus de multe ori chiar la uitarea deţinerii acestora. Listarea a venit mai târziu, în 1999, iar una dintre cele mai dezbătute subiecte legate de aceasta a fost pragul de deţinere, respectiv ridicarea acestuia. În prezent, acesta este de 5%, după lungi bătălii în Parlament.

Astfel, aproximativ 25% din populaţia României este acţionar al acestor SIF-uri, cu deţineri la fiecare ce variază între 40 lei şi 86 lei. Luând cazul unui investitor ce are deţineri egale în cele cinci SIF-uri, suma medie totală se ridică la circa la 340 lei, potrivit calculelor ZF făcute pe baza rapoartelor SIF-urilor.