La ce marje de profit au lucrat companiile din indicele BET la nouă luni din 2018

Autor: Liviu Popescu 23.11.2018

Romgaz, Transgaz şi Nuclearelectrica sunt emitenţii din structura indicelui principal BET care au lucrat în primele nouă luni din 2018 la cele mai ridicate marje ale rezultatului net, indicator care arată în procente cât de profitabilă este activitatea unei companii, potrivit datelor agregate de analiştii de la BT Equity Research.

Romgaz (SNG), producător şi principalul furnizor de gaze naturale al României, înregistrează cea mai ridicată marjă a profitului net din rândul emitenţilor din prima ligă bursieră, de 29,8%, în scă­dere de la 36,5% în ace­eaşi perioadă din 2017, pe fondul decli­nu­lui pro­fi­tului net atri­bui­bil acţio­na­rilor, potrivit datelor ZF.

Transgaz (TGN), trans­portatorul naţional de gaze naturale, afi­şea­ză la septembrie 2018 o marjă de profit de 26,8%, iar podiumul este com­pletat de Nu­cle­ar­elec­trica (SNN), singurul pro­du­că­tor de energie nu­cleară din România, cu 21%.

Marja de profit se calculează ca raport între profitul net şi cifra de afaceri şi arată abilitatea companiei de a-şi ţi­ne costurile sub control şi de a genera cât mai mult profit din activitatea desfăşurată.

Practic, în cazul Transgaz, la 100 lei afaceri, compania de stat a obţinut 27 lei profit net.