Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară: plus 9,5 mld. lei la venituri şi 10,7 mld. lei la cheltuieli

Autor: Iulian Anghel 26.11.2018

Guvernul a aprobat la finalul săptămânii trecute a doua rectificare bugetară din acest an, care prevede venituri în plus de 9,5 mld. lei şi cheltuieli suplimentare de 10,7 miliarde lei.

„Am plecat de la un buget iniţial construit pe anumite ipoteze macroeconomice şi ne respectăm angajamentele asumate. Am pornit cu cinci mari angajamente pe care le respectăm în totalitate. Implementăm măsurile din programul de guvernare, măsurile de stimulare a economiei şi măsurile sociale, obiectiv atins. Ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar, sub 3% din PIB, ţintă respectată, nu creştem ponderea datoriei guvernamentale în PIB, la fel ţintă respectată, consolidăm rezerva finan­ţelor din trezorerie, asigurăm cheltuieli de înzestrare militară conform planului angajat. Asigurăm finanţarea necesară pentru pregăti­rea în bune condiţii a sărbătoririi Centenarului şi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, de asemenea, obiective atinse“, a declarat ministul finanţelor Eugen Teodorovici într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul finanţelor a mai spus că, faţă de anul trecut, cheltuielile de investiţii vor fi mai mari cu 40%. La închiderea ediţiei, ordonanţa de rectificare nu fusese publicată.

Potrivit proiectului de rectificare, PIB-ul nominal a fost revizuit în sus, de la 907,9 miliarde de lei la începutul anului la 945 mld. lei la prima rectificare şi la 949,6 miliarde de lei la a doua rectificare.

Aşadar, deşi  creşterea economică a fost revizuită în jos, de la 5,5% la constuirea bugetului la 4,5%, PIB-ul nominal a fost revizuit în sus, până la 949,6 miliarde de lei la a doua rectificare. Deflatorul PIB a fost revizuit de la 2,1% în aprilie la 4,3% în iulie şi 5,9% în noiembrie. Prin urmare, PIB-ul creşte ca valoare nominală şi modifică şi valorile veniturilor şi cheltuielilor bugetare şi  defi­citului fiscal.

Cele mai importante modificări: Mi­nisterul Finanţelor a primit un miliard de lei în plus pentru plata dobânzilor la datoria publică, Ministerul Transporturilor a pierdut 1,1 miliarde de lei pentru că nu a folosit banii în proiectele cu fonduri UE.

Consiliul Fiscal – instituţie ce trebuie, prin lege, să-şi exprime un punct de vedere asupra bugetului – a criticat, într-o opinie iniţială, modificările propuse de Ministerul Finanţelor.

Consiliul Fiscal susţine că  s-au înregistrat următoarele depăşiri ale plafoanelor adoptate prin legea bugetului: deficitul bugetului general consolidat (BGC)  (Ă1,1 miliarde lei), deficitul primar al BGC (Ă1,1 miliarde lei), cheltuielile de personal ale BGC (atât nominal cu Ă5,1 miliarde lei, cât şi ca procent din PIB cu 0,2 pp), respectiv cheltuielile totale ale BGC, exclusiv asistenţa financiară din partea UE şi a altor donatori (Ă10,1 miliarde lei).

„Totodată, s-au consemnat abateri privind regulile care interzic majorarea cheltuielilor de personal şi a cheltuielilor totale ale BGC (nete de asistenţă financiară din partea UE şi a altor donatori) cu prilejul rectificărilor bugetare, fiind exceptată situaţia în care acestea din urmă sunt majorate pentru a asigura serviciul datoriei publice sau plata contribuţiei României la bugetul UE“, spune Consiliul Fiscal.

Opinia detaliată ar urma să lămurească cum stau lucrurile, pentru că Finanţele nu au publicat datele bugetului general consolidat. Din sursele ZF, veniturile bugetului consolidat sunt cu 12% mai mari la zece luni, an/an. Însă proiecţia bugetului este făcută pe o creştere de 15% şi atunci rectificarea pozitivă este sub semnul întrebării.