Retrageri de capital uriaşe în Marea Britanie: 1.000 de miliarde dolari de la votul pentru Brexit în prezent

Autor: Tibi Oprea 09.12.2018

Investitorii au retras mai mult de 1 trilion de dolari din fondurile de investiţii din Marea Britanie de la referendumul din 2016 privind ieşirea regatului din Uniunea Europeană, pe fondul îngrijorărilor legate de impactul Brexit asupra sectorului corporatist, precizează Financial Times.

Schroders, manager de investiţii listat la bursa din Londra, a realizat în noiembrie un sondaj în rândul a 400 de analişti financiari care au spus că 35% din clienţii lor şi-au mutat în acest an activele în afara Marii Britanii sau au luat în considerare acest lucru, de la 21% în acelaşi sondaj de anul trecut. În topul destinaţiilor în care au fost realocaţi banii se află Statele Unite, însă şi pieţele emergente au câştigat afaceri în urma acestor realocări.

Aversiunea investitorilor străini faţă de acţiunile din Marea Britanie a crescut ca urmare a tensiunilor politice legate de Brexit. În octombrie, piaţa britanică de acţiuni a fost evaluată ca fiind cea mai puţin populară dintre cele 22 de clase de active din rândul managerilor globali de fonduri, potrivit unui sondaj realizat de Bank of America Merril Lynch.

Dacă o înţelegere între Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu se va concretiza, se aşteaptă ca până la finalul anului mai multe companii internaţionale să îşi anuleze contractele cu afaceri britanice.

Indicele FTSE All-Share a scăzut până în prezent anul acesta cu 9,7%. Inigo Fraser-Jenkins, senior analist la firma de brokeraj Berstein, spune că perspectivele legate de acţiuni au fost legate de forţe politice imprevizibile şi că “investitorii au pur şi simplu opţiuni mai bune în altă parte”.