Care sunt cele mai ieftine acţiuni din prima ligă bursieră

Autor: Liviu Popescu 28.11.2018

OMV Petrom, BRD şi Banca Transilvania sunt cele mai subevaluate acţiuni din structura indicelui BET în funcţie de valoarea multiplului PER în contextul în care aceasta, calcu­la­tă pe baza rezultatelor financiare din ultimele 12 luni, care le include astfel şi pe cele din perioada ianuarie-sep­tem­brie 2018 publicate recent, afişează cele mai mici valori pe baza preţurilor curente de tranzacţionare, potrivit cal­cu­le­lor societăţii de brokeraj Estinvest.

OMV Petrom (simbol bursier SNP) afişează o valoare a mul­tiplului de 6,4, ceea ce înseamnă că la nivel teoretic un in­ves­titor are nevoie de circa şase ani şi jumătate pentru ca pre­ţul plătit în prezent pentru o acţiune să fie recuperat din pro­fitul companiei, în cazul în care rezultatul net rămâne con­stant. A doua cea mai ieftină acţiune din cele 15 ale in­di­celui BET este BRD, care afişează un nivel al PER de 6,5, în timp ce podiumul este completat de Banca Transil­va­nia, cu un PER de 7,3. Fondul Proprietatea nu a fost inclus în ana­liza ZF din motive de comparabilitate.

Probabil, unii investitori de portofoliu nu conştien­ti­zea­ză valoarea indicatorului PER, aceştia acţionând doar prin pris­ma politicii de dividend a emitentului“, spune Marcel Murgoci, director de operaţiuni al Estinvest.