Ministrul Eugen Teodorovici revine cu explicaţii: Nu am cerut în UE permise de muncă pe durată limitată

Ziarul Financiar 29.11.2018

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a susţinut miercuri că nu a înaintat oficial un proiect, la nivel european, pentru acordarea permisului de muncă pentru o perioadă limitată în Europa, iar discuţiile pe care le-a avut cu cei din Ecofin, consiliul miniştrilor de finanţe din UE, au vizat soluţii privind criza forţei de muncă din ţările Europei de Est.

Ministrul finanţelor a spus că a făcut propunerea de limitare a perioa­dei în care se acordă per­mise­le de muncă în contextul în care România se confruntă cu o criză a forţei de muncă. Întrebat da­că există un proiect în acest sens, ministrul a spus că nu, potrivit Me­diafax. Comisia Europeană a reacţionat la declaraţiile de marţi ale ministrului român de finanţe, potrivit cărora ar fi propus un proiect care să limiteze la cinci ani dreptul unui cetăţean dintr-o ţară membră a UE de a lucra într-un alt stat al Uniunii. Libera circulaţie a angajaţilor este un drept fundamental în UE, unul dintre pilonii pieţei interne prevăzut în tratate şi dreptul de care europenii se bucură cel mai mult, a transmis Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei  Europene.

Ministrul român de finanţe a creat o mirare generală după ce marţi a declarat că a propus limi­tarea drepturilor de muncă în UE.

 “Nu ai voie după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Aşa, dacă se duce în Germania şi tot primeşte drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croaţia, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani şi «La revedere», după aceea te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”,