Elita managerilor de fonduri de investiţii atacă în instanţă bănci de top într-un scandal de manipulare a pieţei valutare

Autor: Bogdan Cojocaru 29.11.2018

Un număr de 16 bănci internaţionale se confruntă cu cereri de despăgubire de până în zece miliarde de euro pentru manipularea pieţei valutare internaţionale, a aflat Handelsblatt, principalul ziar de business din Germania.

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, este una dintre băncile implicate în scandal. Veşti despre proces au apărut la începutul acestei luni, când au fost depuse acte la Tribunalul Districtual din Manhattan de către reclamanţi care nu au făcut parte din litigii similare. Procesele anterioare pentru pretinsa manipulare a cotaţiilor pe pieţele valutare au avut ca rezultat acorduri de plată de 2,31 miliarde de dolari cu 15 bănci.

Aceste acorduri se adaugă unor anchete în mai multe ţări care au condus la amenzi de peste 10 miliarde de dolari pentru mai multe bănci, precum şi la condamnări şi acuzaţii pentru mai multe instituţii financiare. Reclamanţii din noul proces sunt mari investitori instituţionali, printre care Blackrock şi Pacific Investment Management al Allianz, care nu s-au implicat în procese de compensare anterioare. Aceştia speră să obţină mai mulţi bani pentru clienţii lor acţionând acum pe cont propriu.

Băncile care urmează să fie atacate în justiţie sunt: Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank MUFG din Japonia, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Standard Chartered şi UBS. Reclamanţii din noul proces au acuzat băncile că au încălcat legea antitrust din SUA, conspirând din 2003 până în 2013 să manipuleze valori de referinţă valutare pentru propriul profit.