100 de mesaje din business la 100 de ani de România (I)

Autor: Alina-Elena Vasiliu 01.12.2018

Ziua Naţională a României a strâns, în patru pagini ale Ziarului Financiar, mai mulţi antreprenori ca niciodată. Toţi au răspuns, fără să stea pe gânduri, la întrebarea ZF: Ce-i doriţi României la 100 de ani? Astfel, România primeşte azi urări din partea a o sută de oameni din mediul local de business, oameni cu optimismul în suflet, cu ambiţia în minte şi cu energia în sânge. Voci din antreprenoriatul local, dar şi din multinaţionale, actori în top management, dar şi oameni care contribuie din alte poziţii la dezvoltarea economică a ţării.

Cuvintele lor vorbesc despre România prezentului şi a viitorului, despre ce poate fi îmbunătăţit, despre iniţiativele individuale, dar şi despre eforturile comune de care ţara are nevoie. Sunt dorinţe şi doze de optimism, menite să „hrănească” apetitul pentru business. Mesajele tuturor celor 100 de oameni sintetizează cele mai bune idei pentru dezvoltarea României, la aniversarea de 100 de ani. Primii 100 de ani: „Trecutul mult încercat este cea mai bună fundaţie pe care ţara îşi poate sprijini viitorul. Să-l construim împreună cu viziuni proaspete, idei şi determinare!"

 

 

Dragoş Pavăl, preşedinte Dedeman

Când vorbim despre ţară, ne referim în primul rând la oamenii care o formează.

Mai mult decât o urare, mesajul meu aş dori să fie o inspiraţie şi un îndemn către români: să îmbrăţişeze schimbarea şi să privească spre anii ce vor urma cu mai multă încredere. Trebuie să conştientizăm că viitorul româniei va avea înfăţişarea pe care noi o gândim şi o creionăm astăzi. Nu trebuie să-l privim ca pe o necunoscută, ci ca pe un rod al viziunii şi faptelor noastre de azi.

Precum în viaţă, unde încercările se transformă în experienţă, la fel şi istoria unei ţări adaugă înţelepciune şi curaj în spiritul unui popor. Trecutul mult încercat al româniei este cea mai bună fundaţie pe care ţara noastră îşi poate sprijini viitorul.

Să-l construim împreună cu viziuni proaspete, idei şi determinare. 
Să fim uniţi, să ne susţinem valorile
şi să tindem către performanţă în orice domeniu.

Toate acestea împreună formează o ţară. La mulţi ani, România!

 

 

Horia Adrian, CEO Holcim România

România este suma locuitorilor săi, înmulţită cu bogăţiile naturale cu care am fost binecuvântaţi. Va continua să fie o ţară sigură şi stabilă, care îşi va fructifica potenţialul turistic. Însă, între timp, trebuie să fim conştienţi de un lucru foarte important: copiii noştri vor face această Românie, iar noi suntem astăzi responsabili să-i ajutăm s-o creeze.

 

 

Dorel Goia, acţionar Teraplast

Patru idei care nu costă mare lucru pentru a fi implementate în românia la 100 de ani:

1. Să ne calibrăm curricula şcolară în concordanţă cu nevoile pieţei muncii, astfel încât să nu mai avem vânzători în malluri cu diplome universitare sau să fim nevoiţi să importăm zidari, bone şi bucătari din filipine. Absolvenţii români trebuie să aibă posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă în România conform pregătirii lor.

2. Oamenii de afaceri români să fie consultaţi în elaborarea politicilor economice. Azi avem sentimentul că oamenii de afaceri merg pe drumuri paralele cu cele ale clasei politice.

3. Să ne inspirăm şi să încurajăm legislativ crearea de formule de asociere de tip cooperatist, luând ca model Olanda şi nu numai. În timp, trebuie să dispară agricultura de autoconsum, să procesăm cerealele şi să nu ne promovăm drept „grânarul Europei” în timp ce importăm paste făinoase din Italia.

4. Firmele de producţie din România să înfiinţeze firme, inclusiv fabrici, în ţările unde exportă pentru a copia ceea ce fac cu mare succes firmele multinaţionale în România la 100 de ani.

 

 

Radu Timiş, preşedinte Cris-Tim

Îmi doresc ca peste 100 de ani să fim un stat unitar, antreprenoriatul român să fie mai puternic, românii să se întoarcă în număr cât mai mare în ţară. De asemenea, îmi doresc să fim percepuţi ca o naţiune europeană şi să ni se recunoască acele calităţi de oameni creativi pe care le avem. Şi românii să aibă mai multă încredere în România şi să crească natalitatea. Să avem iar familii cu 2-3 copii şi să susţinem viitorul României. Şi nu în ultimul rând, o clasă politică vizionară, care să-şi înţeleagă rolul.

 

 

Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România

La un secol de la Marea Unire, România se află în cel mai bun moment din istoria sa - şi-a regăsit în sfârşit locul în comunitatea europeană a naţiunilor şi este sub o umbrelă de securitate solidă. Cu toate acestea, proiectul de modernizare a ţării şi de sincronizare cu Europa occidentală nu este încă finalizat.
Exemplul Marii Uniri ne arată că, la capătul celor mai întunecate încercări românii îşi pot atinge idealul naţional dacă rămân uniţi şi nu îşi pierd speranţa.

Am convingerea că România şi românii au nevoie să continue acest parcurs european şi euro atlantic. Totodată, este nevoie să investim în viitor şi în noile generaţii, ceea ce, în opinia mea, ar trebui să înceapă printr-o regândire a sistemului de învăţământ, la toate nivelurile, care să pună accent pe digitalizare, inovaţie şi antreprenoriat. Cred că acestea sunt cheile care ne-ar permite să recuperăm cât mai grabnic decalajele care ne separă de occident, într-un interval de una sau două generaţii. La mulţi ani, România!

 

 

Michael Schmidt, preşedinte Automobile Bavaria Group

Îi doresc României o infrastructură care să lege mai bine regiunile istorice, un mediu propice dezvoltării economice şi lideri cu înţelepciunea celor care au creat acel moment unic al marii uniri.

 

 

Horaţiu Vasilescu, director executiv Teilor

La 100 de ani de existenţă ca ţară, îi doresc României să aibă locuitori mai înţelepţi şi cu valori morale şi sociale mai apropiate de a celor care au iniţiat şi înfăptuit Marea Unire. Din păcate, în an de mare sărbătoare suntem mai învrăjbiţi şi dezbinaţi ca oricând şi de aceea cred că este absolut important să dobândim mai întâi înţelepciune fiindcă mai apoi şi prosperitatea va veni.

 

 

Horia Ciorcilă, preşedinte Banca Transilvania

La mulţi ani, România!
Curaj tuturor românilor! Suntem o naţiune tânără, dar parcursul european ne oferă stabilitate şi apartenenţă la o familie mare şi cu tradiţii puternice. Salutăm integrarea noastră europeană, ca fiind cea mai importantă realizare a României de după război. Pentru următorii 100 de ani, avem nevoie de mai multă unitate, ambiţie şi încredere ca să ducem România acolo unde ne dorim cu toţii.

 

 

Bogdan Ion, country managing partner EY România

Îmi doresc ca noi, românii, să privim cu încredere într-un viitor care depinde într-o mare măsură de noi.

 

 

Christian Rodseth, managing director Janssen, Companie Farmaceutică a Johnson&Johnson România

Românii au o voinţă şi o motivaţie incredibile pentru a îmbunătăţi starea de fapt a lucrurilor şi le doresc cu ocazia Zilei Naţionale să continue să îşi urmeze visele şi planurile şi în anii ce vor urma, deoarece doar împreună şi în acest fel putem crea un viitor şi mai bun.

 

 

Robert Popescu, CEO A&D Pharma

În an de Centenar, îi urez ţării noastre să rămână unită şi să se poată bucura cât mai bine de beneficiile şi imaginea care pot fi atinse doar prin valorificarea inteligentă şi responsabilă a numeroaselor resurse pe care le are.

De asemenea, îi doresc să aibă parte de o nouă generaţie de conducători care să o aducă cât mai curând la gradul de dezvoltare şi civilizaţie pe care îl merită poporul său de oameni cinstiţi şi muncitori, precum şi la locul şi respectul pe care îl merită în comunitatea internaţională.

Vă urez tuturor să reuşim să oferim copiilor noştri şi tuturor generaţiilor următoare un loc unde să trăim frumos, într-o ţară de care să avem toate motivele să fim mândri!

 

 

Adrian Bădescu, CEO al Clinicilor Medici’s Timişoara

La mulţi ani ţării noastre, România! Îi doresc să aibă parte de stabilitate, predictibilitate şi performanţă economică. Respect şi apreciere pentru toţi cetăţenii săi, dreptul lor la fericire, la sănătate şi la educaţie de calitate. Şi am speranţa ca România să aibă înţelepciunea de a deveni o piesă geostrategică vitală în articulaţia Occidentului cu Orientul.

 

 

Liviu Drăgan, preşedinte Druid

România şi-a format oameni admirabili în aceşti 100 de ani. Ţara nu s-a schimbat foarte mult, dar noi, românii, ne-am schimbat enorm. Doresc ca şcoala românească să aibă mai multă înţelepciune în formarea celor care vor clădi următorii 100 de ani.

 

 

Carmina Paraschiv, director general şi CEO, Ana şi Cornel

Doresc României mele să devină ţara în care toţi românii, de pretutindeni, aleg să se reîntoarcă. Să recâştigăm valorile pe care le-am pierdut şi să fim uniţi într-un scop comun al onestităţii şi al bunăstării naţionale.

 

 

Ioan Iacob, CEO şi cofondator Qualitance

Într-un moment în care tehnologia rescrie regulile economice, societale şi politice, îmi doresc mai mult decât oricând ca România să treacă la acţiune. E timpul să profităm de avantajele tehnologiei şi să transformăm România într-un centru al inovaţiei şi ştiinţei, cu atât mai mult cu cât dispunem de un capital intelectual extrem de puternic.

 

 

Emil Munteanu, CEO şi fondator al Power Net Consulting

România este făcută din români, deci viitorul ei este în mâinile noastre şi orice urare de bine nu poate fi înfăptuită decât din dorinţa, voinţa şi priceperea noastre. Îmi doresc pentru România să acţionăm fiecare cu responsabilitate şi implicare, să nu mai vorbim despre probleme şi să arătăm cu degetul, ci să luăm initiaţiva, să arătăm că ne pasă. La mulţi ani, România!

 

 

Călin Fusu, CEO şi fondator grupul Neogen

Primii 100 de ani am fost cuminţi, ne-am apărat nevoile şi neamul, la răscruce de imperii. Următorii 100 de ani infiltrăm Europa şi o făceam românească. Am început cu hotelurile din Italia şi Spania, ne-am mutat la construcţii în Marea Britanie - i-am încercuit! Programatorii români au preluat controlul bazelor de date. BestJobs şi-a schimbat terminaţia din .Ro în .Eu, pentru că pofta de muncă a românilor se revărsa peste hotarele istorice. La mulţi ani, România, să creşti Mare, de la Nistru la Atlantic!

 

 

Cătălin Chiş, grupul de companii APS

România e faină şi o sărbătorim în fiecare zi în care construim sănătos şi cu gândul la viitor. La Cluj, la Bucureşti sau în orice oraş am fi. Îi doresc României „constructori” responsabili, decizii cu viziune şi proiecte cu impact pozitiv!

 

 

Cristian Popescu, managing director SAP România

Eu urez României să reuşească să îşi asume cu mai multă încredere locul în Europa şi în lume.

 

 

Laura Ţeposu, fondator şi director dezvoltare Libris.ro

Cred cu tărie că fundaţia pentru un viitor luminos şi sănătos al oricărei ţări stă în educaţie şi în dorinţa de cunoaştere a poporului. Astfel, doresc României oameni care îşi deschid mintea prin intermediul lecturii şi culturii, iar apoi performează în domeniile lor şi contribuie la o dezvoltare armonioasă a societăţii.

 

 

Marina Popescu, director general Floria.ro

La 100 ani de la Marea Unire, dorim ca România să fie o ţară cu oameni care îndrăznesc să iasă din zona de confort şi să rişte în domenii noi, care muncesc enorm pentru succesul lor, dar nu uită de valori. Oameni care nu uită să se bucure de frumuseţea naturii, să ofere o floare sau să spună «mulţumesc». Aceştia sunt oamenii care schimbă mentalităţi şi construiesc un viitor mai bun şi îşi aduc contribuţia morală şi materială la clădirea unei societăţi cu care să ne mândrim.

 

 

Mihai Bucuroiu, fondator şi director dezvoltare Vegis.ro

Mi-aş dori pentru România să redevină ţara în care sunt apreciate şi create produse de calitate, aşa cum am fost cândva. Să punem accent pe calitate presupune ca fiecare dintre noi să facem alegeri informate, zi de zi, să nu alegem doar ce este simplu şi la îndemână şi cu rezultate pe termen scurt sau foarte scurt. Pe de altă parte, accentul pe calitate ca mod de gândire presupune să ne asigurăm că ceea ce facem facem bine, că avem standarde şi valori, indiferent de domeniu sau de tipologia muncii pe care o desfăşurăm. De asemenea, mi-aş dori ca românii să trăiască mai verde, să se preocupe de stilul lor de viaţă, de prevenţie în ceea ce priveşte sănătatea şi să aibă grijă de dezvoltarea lor personală şi culturală.

 

 

Doina Vîlceanu, business development manager ContentSpeed

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie? Ca în următorii 100 de ani să nu-şi mai dorească nimeni să plece. Să învăţăm să apreciem adevăratele valori, calitatea şi nu cantitatea. Să investim în educaţie, ştiinţă, cultură şi sănătate. Să avem ce să lăsăm moştenire copiilor noştri. şi de ce nu, să ne digitalizăm - acolo e viitorul.

 

 

Radu Mirea, proprietar Arsis Trading

La mulţi ani, România! Să rămâi unită, puternică şi curajoasă! României îi doresc să fie puternică şi fermă, să-şi păstreze valorile şi să găsească resurse pentru a putea construi viitorul pe care fiecare dintre noi îl dorim pentru copiii noştri.

 

 

Mihai Rotaru, cofondator Clever Taxi

România este frumoasă prin oamenii ei şi orice faci se reflectă asupra semenilor. Să fii bun în ceea ce faci înseamnă să fii un bun român. La mulţi ani, România!

 

 

Marian Alecsiu, CEO şi fondator F64

Îi doresc României să îşi recapete măreţia! Să redevină ţara unde să ne dorim să trăim şi să ne dezvoltăm. Să aibă lideri înţelepţi şi responsabili.

 

 

Ioan Cocan, managing partner Tremend

La 100 de ani de la Marea Unire, le urez românilor să fie mândri de ţara lor şi să râmână uniţi, oriunde ar fi. M-aş bucura să văd cum preferă să construiască şi să inoveze aici, unde este loc foarte mult pentru creştere, iar asta e o oportunitate mai mult decât un obstacol.

 

 

Dan Ştefănescu, proprietar Gersim

Hai să fim mai buni şi mai deştepţi! Nu există educaţie în România şi asta e marea problemă.

 

 

Răzvan Rughiniş, Program Manager, Innovation Labs şi profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti

După o copilărie la periferia Europei şi o adolescenţă în care ne-am mutat din blocul comunist în cartierul european, îi doresc tinerei Românii să-şi păstreze prietenii, să îşi câştige noi aliaţi, să-şi pună tehnologiile la treabă şi inovare pentru a ţâşni în competiţie şi să zâmbim cu tot sufletul în poza de grup de peste 100 de ani!

 

 

Sergiu Neguţ, business angel, business growth consultant Maastricht School of Management

Să avem un amestec mai bun de realism şi idealism, mai echilibrat de altruism şi pragmatism ca să câştigăm acolo unde avem talent şi valoare şi să învăţăm din mers acolo unde avem stângăcii. Ca peste 100 de ani să păstrăm mândria de a fi români şi să ne uităm frustrările şi neputinţele.

 

 

Adrian Gârmacea, proprietar Electric Plus

Dragă Românie, cu ocazia centenarului, îţi doresc să-ţi recapeţi mândria şi să ai înţelepciunea de a avea răbdare cu noi toţi, de acasă sau din pribegie!

 

 

Adrian Mihai, acţionar FAN Courier

Îi doresc României ca oamenii puternici să se unească şi să găsească soluţii pentru dezvoltare, ca românii plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă. Îmi doresc să avem o ţară unită, cu un viitor în faţă.

 

 

Adrian Porfir, manager Joris Ide

Doresc românilor să aibă puterea să renunţe la ura faţă de conaţionalii cu alte păreri decât ale lor şi să se concentreze doar pe viitorul şi bunăstarea copiilor şi bătrânilor din familiile lor. Acestea sunt cu adevărat singurele şi cele mai importante categorii sociale din viaţa unei naţiuni. Copiii noştri vor şti să readucă România acolo unde îi este locul, iar bătrânii vor fi mulţumiţi că nu au trăit degeaba.

 

 

Adriana Cioca, administrator şi director de dezvoltare Artemis

Să ne uităm înapoi în istorie şi să ne gândim cu mândrie la minţile luminate care au contribuit la realizarea Marii Uniri, să rămânem uniţi şi să ne apărăm internaţional valorile României şi să ne cinstim aşa cum se cuvine ţara, oriunde am fi. La mulţi ani, România!

 

 

Andrei Pogonaru, proprietar Veranda Mall

Sunt mândru să mă număr printre românii din generaţia mea care s-au întors în România după studii. Cât am fost plecat, am iubit România pentru că mi-a conferit o parte din identitatea mea. Această identitate mi-a permis o abordare unică.

Decizia de a mă întoarce în ţară nu a fost uşoară, dar a fost o decizie bună. Iubesc România pentru că mi-a acordat şansa de a mă afirma, de a dezvolta o afacere. Văd în această ţară ambiţie, perseverenţă şi optimism. Văd un popor cosmopolit, care înţelege şi tinde spre universalitate. De 1 Decembrie, sper să avem cât mai mulţi români din diaspora care să vrea să-şi găsească drumul spre succes în România.