Viorica Dăncilă: Preluarea preşedinţiei Consiliului UE e un examen pe care îl dăm în faţa Europei

Autori: Petriana Condrut , Mediafax 01.12.2018

Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă, într-un interviu la TVR, că preluarea preşedinţiei Consiliului UE este un examen pentru România, iar pentru o notă mare e nevoie de consens între partide, iar unii politicieni să treacă "dincolo de interesul personal".

"Întotdeauna am crezut în consens şi proiectele mari trebuie să unească clasa politică. Încă mai cred, pentru că adevăratele proiecte naţionale presupun acest lucru. (...) Acest lucru presupune să dăm la o parte interesele politice şi să ne unim pentru acele proiecte. Eu văd preluarea preşedintiţiei Consiliului UE ca pe un proiect naţional, aici e un examen pe care îl dă România în faţa Europei. Toţi vrem să obţinem o notă mare, dar acest lucru presupune un consens între instituţiile statului, clasa politică, dorinţă a fiecăruia de a ne implica în acest proiect naţional", a declarat Viorica Dăncilă, la TVR.

Premierul a vorbit şi despre reacţiile adversarilor politici şi a făcut referire, chiar dacă nu direct, la criticile preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la faptul că România nu ar fi pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE.

"Foarte mulţi dintre politicieni au văzut interesul personal dincolo de cel de ţară, am văzut afirmaţii că nu suntem pregătiţi, ce a făcut să avem reacţii din partea altor ţări, cum ar fi Finlanda (n.r.: care a anunţat că e pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE în locul României) apoi declaraţiile CE şi ale preşedintelui Parlamentului European care au spus că suntem pregătiţi. Aş vrea ca această dată, 1 Decembrie, sărbătorirea Centenarului să aducă mai multă înţelepciune şi pornind de la 1 ianuarie să vedem preşedinţia rotativă ca un proiect de ţară pentru că nu e proiectul premierului, al Guvernului, ci al românilor", a mai spus Dăncilă.