Incertitudinea continuă pentru companii. Firmele intră în 2019 fără ca transferul contribuţiilor să fie lege

Autor: Adelina Mihai 03.12.2018

Din 37 de ordonanţe de urgenţă date în 2017, 31 au devenit legi, dar nu şi  cea mai importantă: transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.



Bilanţul primului an de im­ple­men­tare a ordonanţei care pre­ve­de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat (OUG 79/2017) ilustrează o situaţie anormală pe piaţa muncii, în contextul în care unele companii nu ştiu dacă să majoreze sau nu salariile brute ale angajaţilor în 2019.

„Situaţia actuală a acestei OUG 79/2017 este oarecum neobişnuită. Legea de aprobare a ordonanţei a fost adoptată destul de rapid de Senat, respectiv pe 4 decembrie 2017. Pe 7 decembrie 2017 a intrat în procesul legislativ la Camera Deputaţilor, cameră decizională. Avizele de la 6 din cele 7 comisii care trebuia să se pronunţe au venit rapid, de asemenea, unu fiind chiar negativ. Însă avizul Comisiei juridice lipseşte cu desăvârşire, după cum lip­seş­te şi raportul Comisiei pentru buget-finanţe şi bănci, al cărui termen de întocmire şi depu­nere era 14.12.2017“, a explicat Ramona Jurubiţă, country managing partner al firmei de audit şi consultanţă KPMG România. Ea a mai spus că, în mod evident, firmele nu au nicio garanţie că prevederile acestei ordonanţe de urgenţă nu vor fi schimbate prin legea de apro­bare sau declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Prin urmare, multe com­panii sunt reticente în legătură cu majo­rarea salariului brut cu circa 20%, aşa cum ar trebui după acest transfer de contribuţii pentru menţinerea salariilor nete la acelaşi nivel.

„Aş face apel către autorităţile statului în vederea clarificării prevederilor acestei ordo­nan­ţe prin demararea procedurilor de apro­ba­re prin lege a ordonanţei. Prelungirea acesteia nu face decât să adauge şi mai multă neîncre­de­re în relaţia dintre autorităţi şi mediul de afaceri“.

Liderul KPMG a adăugat că, într-un anume sens, situaţia iese serios din tipare, având în ve­de­re că în anul 2017 au fost depuse la Camera De­pu­taţilor 37 de proiecte de legi de aprobare a unor ordonanţe de urgenţă care au fost emise în 2017 (deci situaţia acestei OUG 79/2017), iar din­tre acestea 31 au devenit deja legi.