Ce fac francezii de la Engie cu gazul din Marea Neagră cumpărat de la Black Sea Oil & Gas: Vom utiliza o pondere importantă aici. Acum nu sunt planuri de export

Autor: Roxana Petrescu 05.12.2018

♦ Francezii de la Engie, care pe plan local sunt cei mai mari distribuitori de gaze naturale, spun că intenţia lor este de a folosi în România o pondere importantă a gazului din contractul pe zece ani de zile pe care l-au semnat la finalul lunii trecute cu Black Sea Oil & Gas (BSOG), una dintre companiile cu programe avansate de explorare în Marea Neagră în zona de mică adâncime ♦ În spatele BSOG sunt americanii de la Carlyle, cel mai mare grup de private equity din lume.



„Intenţia Engie este aceea de a ră­mâ­ne un actor major al pieţei de gaze din România în următorii ani. În cazul în care partenerii proiec­tului Midia Gas Develop­ment (MGD) vor lua decizia finală de inves­tiţie şi vor lansa producţia de gaze naturale, în con­formitate cu acordul semnat recent, obiec­­tivul nostru principal este de a co­mercializa şi de a utiliza o pondere impor­tantă din aces­te gaze pentru piaţa locală din Ro­mâ­nia. În prezent, nu există un plan de a ex­porta gazele provenite din această sursă, iar posibilitatea de a utiliza gazul în Româ­nia va depinde de condiţiile de piaţă existen­te la mo­mentul la care acestea vor fi comer­cia­lizate“, au declarat repre­zentanţii Engie România.

 

Primul contract pentru noul gaz din Marea Neagră

Contractul cu BSOG a fost semnat prin intermediul unei companii create anul trecut, Engie Energy Management Ro­mâ­nia, care este deţinută în totalitate de grupul Engie. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, obiectul de activitate al Engie Energy Management România este comercializarea combustibililor gazoşi prin conducte, compania terminând anul trecut cu o cifră de afaceri de zero lei.

Contractul dintre BSOG şi Engie a fost semnat la Paris. Potrivit acestui acord, care va fi aplicabil doar în cazul obţinerii deciziei finale de a investi în proiectul MGD (Midia Gas Development - Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia), Engie va achiziţiona gaze naturale din zăcămintele Ana şi Doina pe o perioadă de minimum 10 ani, în conformitate cu legislaţia românească.