Finanţele nu au proiectul de buget pe 2019, deşi suntem spre final de an

Autor: Iulian Anghel 05.12.2018

Ministerul de Finanţe nu a finalizat proiectul de buget pe 2019, deşi acesta ar fi trebuit să fie deja în dezbaterea Parlamentului pentru a putea intra în vigoare începând cu 1 ianuarie.

Anul trecut bugetul a fost aprobat de guvern în 6 decembrie şi a trecut de Parlament înainte de sărbătorile de iarnă. Anul acesta lucrurile sunt mai complicate pentru că legea pensiilor, pentru care trebuie prevăzute fonduri, nu este în vigoare şi, în plus, imaginea asupra execuţiei bugetare pe 2018 nu este tocmai limpede, în condiţiile în care deficitul bugetar a atins, la zece luni, 2,2% din PIB, faţă de limita autoimpusă de 2,97% din PIB pe întreg anul.

Surse parlamentare spun că Trezoreria va fi închisă anul acesta mai devreme, pe 20 decembrie sau chiar pe 15 decembrie, dacă se întrevăd derapaje la cheltuieli.

În plus, opoziţia anunţă că va ataca legea bugetului pe 2019 la Curtea Constituţională.

„Vom ataca la Curtea Constituţională legea bugetului pe 2019 pentru că ea nu va respecta limita de deficit structural de 1% din PIB. Am vrut să o facem şi anul trecut, însă acum suntem mai pregătiţi“, explică  Florin Câţu, fost bancher, acum lider al senatorilor liberali.

România s-a angajat în faţa UE – şi a adoptat o lege în acest sens – să aibă un deficit strucutral de 1% din PIB, dar această regulă nu a mai fost respectată în ultimii ani.