Chinezii cuceresc Europa: Alibaba face un prim pas în Europa, prin Belgia, unde deschide un centru de comerţ electronic

Ziarul Financiar 05.12.2018

Compania chineză Alibaba Group Holding Ltd a semnat, miercuri, un acord cu guvernul belgian pentru lansarea unui centru de comerţ electronic, care va include investiţii în infrastructura logistică, informează Reuters.

Proiectul face parte din proiectul Electronic World Trade Platform al Alibaba (eWTP), iar Belgia este prima ţară europeană care se alătură proiectului, după acorduri similare încheiate în Malaezia şi Rwanda.

Compania de logistică a Alibaba, Cainiao, va închiria 220.000 de metri pătraţi de spaţiu logistic pe aeroportul belgian Liege, ca parte a acordului, şi va investi un pentru început 75 de milioane de euro în proiectul care va începe să funcţioneze în 2021.

"Credem cu tărie că, în cadrul eWTP, businessurile europene vor beneficia de avantajele comerţului transfrontalier la nivel mondial, în special pe piaţa din China", a declarat directorul Alibaba, Daniel Zhang, într-un comunicat.

Alibaba eWTP este conceput pentru a ajuta ţările să reducă barierele pentru comerţul electronic, inclusiv prin scăderea sau eliminarea tarifelor şi accelerarea vămuirii.

Compania a declarat anterior că proiectul este complementar Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Alibaba îşi extinde proiectul către Europa pe fondul tensiunilor comerciale care au forţat compania să renunţe la eforturile de a atinge companii americane.

Recent, preşedintele Alibaba Jack Ma a spus că planurile de a crea un milion de locuri de muncă în Statele Unite au fost îngheţate din cauza tensiunilor comerciale dintre China şi SUA, potrivit presei chineze de stat.