Este oficial: Fiecare copil va avea un cont de economii şi va primi o primă de 600 lei pentru fiecare 1200 lei economisiţi pe an

Autor: Alexandru Nanu 05.12.2018

Guvernul a decis ca din 2019 să se deschidă automat la Trezorerie conturi de economii pentru toţi copiii şi tinerii sub 18 ani, iar dacă părinţii depun minim 1200 lei pe an statul va completa cu o primă anuală de încă 600 lei, la care se adaugă o dobândă de 3%, conform proiectului de act normativ publicat marţi în Monitorul Oficial.

Denumită ”gRowth – Contul individual de economii Junior”, noua formă de economisire pe termen lung a apărut deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1029 din 4 decembrie 2018.

Prima de la stat ar urma să intre în cont începând cu 2019. În cazul în care la finele anului sumele depuse de părinţi în cont sunt mai mici de 1200 lei, copilul nu primeşte prima de la stat, dar pentru soldul contului se acordă dobânda.Dobânda se calculează şi se plăteşte la scadenţa depozitului, atunci când titularul contului împlineşte 18 ani

"Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat, la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi", conform OUG.

Sumele depuse anual nu pot depăşi 10.000 euro, echialentul în lei.

Suma depusă în acest cont poate fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani, dată până la care fondurile se află la stat.  Excepţie sunt retragerile pentru acoperirea unor cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces şi în cazul decesului.