Ridicăm vocea: ministrul român de finanţe care va prezida ECOFIN vrea aplicarea diferenţiată a constrângerilor de deficit structural

Autor: Iulian Anghel 06.12.2018

Ministrul român de finanţe Eugen Teodorovici a cerut, la Consiliul ECOFIN (miniştrii de finanţe din UE) de marţi, pe care-l va prezida de la 1 ia­nuarie 2019, ca recomandările Comisiei Europene în privinţa corectării abaterii de la MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) să ţină seamă de nivelul de dezvoltare a fiecărei ţări din Uniune.

La ECOFIN au fost adoptate recomandările Comisiei “pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu” în România şi în Ungaria. Ministerul de Finanţe spune că „Eugen Teodorovici a subliniat faptul că recomandările ar trebui să ţină cont de situaţia specifică din statele membre şi de nevoile a­ces­tora în pro­cesul de dez­vol­tare eco­nomică şi de re­ducere a de­ca­lajelor“.

În noiembrie, Co­misia Europeană a cerut României să-şi reducă defi­citul structural cu 1% din PIB în 2019, caz aproape imposibil pentru România care, astfel, ar trebui să-şi reducă deficitul bugetar cu peste 1% din PIB, lucru greu de făcut din cauza cheltuielilor angajate de guvern care nu pot fi acoperite decât prin deficite bugetare foarte mari.

„În lumina evoluţiilor ulterioare şi a fap­tului că România nu a adoptat mă­suri eficace pentru a corecta abaterea semnificativă, Comisia propu­ne acum o recomandare revizuită pri­vind o ajustare structurală anuală de cel puţin 1% din PIB în 2019. Deficitul struc­tural a crescut în România de la -0,5% în 2015 la -2,9% în 2016 şi se preconizează că va ajunge la -3,3% în 2018, -3,4% în 2019 şi -4,7% în 2020, acest nivel al deficitului fiind cel mai ridicat din UE“ - aceasta este principala recomandare a Comisiei Europene pe care ministrul român de finanţe o contestă.

România a adoptat, în legislaţia internă, legislaţia Uniunii în privinţa datoriei publice şi a deficitului. Potrivit acesteia, o ţară cu o datorie publică de peste 60% din PIB nu poate depăşi un deficit structural de 0,5% din PIB, în vreme ce o ţară cu o datorie publică de sub 60% din PIB - cazul României - nu poate depăşi un deficit structural de 1% din PIB. Legislaţia, adoptată în 2012, a fost respectată puţină vreme de România, iar Comisia spune că anul vitor deficitul structural al României va ajunge la 3,3% din PIB. Prin urmare. Bruxelles-ul cere României să taie măcar un punct din deficit, întrucât nu s-a conformat recomandării din vară ca întoarcerea la un deficit de sub 1% să se facă gradual.

Bucureştiul spune că are nevoie de deficite mari pentru a se dezvolta şi a-şi reduce decalajele faţă de ţările dezvoltate şi de aceea Comiaia ar pterbui să ţină seamă de aceste realităţi şi să formuleze recomandări rezonabilile.

România preia la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, prin urmare Eugen Teodorovici va prezida reuniunile ECOFIN.