Bursa de la Bucureşti rezistă cu bine caruselului de pe pieţele internaţionale: un broker chiar anticipează maximele anului în decembrie

Autor: Dan Grigore Ivan 06.12.2018

♦ Bursa de la Bucureşti a crescut accelerat până în 2007. Nici până în prezent bursa locală nu a depăşit maximul din 2007, fiind la o distanţă de aproximativ 20% de acesta. ♦ Indicele BET a crescut de la începutul acestui an cu peste 11%.



Indicele BET, referinţa bursei de la Bucureşti, a rezistat bine până acum volatilităţii tot mai accentuate de pe pieţele externe, venind chiar după cinci şedinţe de tranzacţionare în teritoriul pozitiv, până la scăderea de ieri, care a venit pe fondul deprecierii cu o zi în urmă a bursei americane, ai cărei principali indici au coborât cu peste 3%.

Scăderile de marţi de pe pieţele globale au venit ca urmare a întăririi fricilor privind încetinirea creşterii economice în 2019, reliefate de inversarea curbei de randament a obligaţiunilor cu o maturitate de trei ani în relaţie cu cele de cinci ani, arătând astfel, pentru prima oară în zece ani, că dobânzile aferente unei maturităţi mai scurte sunt mai mari decât cele pe termen lung, fenomen văzut drept vestitor al unei recesiuni. Tot anul 2018 a fost marcat până acum de creşteri puternice, ce aduceau aminte de 2017, urmate însă de scăderi zilnice la fel de dure precum cele din crahul anilor 2007-2009. „Finalul de an va aduce în pieţele internaţionale un interes în creştere atât pentru relaţiile comerciale (între SUA şi China, mai ales, dar şi cu UE şi altţi parteneri), cât şi pentru perspectiva ratelor de dobândă. Şansele de revenire pentru burse sunt legate de întrezărirea unor înţelegeri care să evite o accentuare a înfruntărilor comerciale dintre SUA şi China şi ar putea depinde şi de disponibilitatea Fed şi eventual a BCE de a se arăta flexibile în privinţa dobânzii de referinţăşi a politicii monetare în general“, este opinia lui Claudiu Cazacu, analist-şef al XTB România.