Preţul unei cafele în Venezuela a crescut cu 285.614% într-un an

Autor: Răzvan Botea 06.12.2018

Guvernul Venezuelei a majorat recent salariile, însă oamenii din Venezuela, în loc să sărbătorească, cumpără bunuri cât de repede se poate înainte ca hiperinflaţia din această ţară să scumpească inevitabil produsele, scrie Bloomberg.

Cu alte cuvinte, salariile mărite sunt în aceeaşi măsură veşti proaste în care sunt veşti bune. Asta înseamnă că banii vor fi tipăriţi mai repede, dar banca centrală şi mediul de business vor reacţiona.

Aşadar, la o săptămână după a 6-a mărire a salariului minim în Venezuela în 2018, nu este nicio surpriză că preţul unei cafele s-a dublat. Efectele se văd cel mai bine în rata de schimb a monedei naţionale a Venezuelei, bolivarul, pe pieţele negre. Bolivarul s-a scufundat la un nou minim faţă de dolar, la o rată de schimb de 526 de bolivari pentru un dolar.

Potrivit Bloomberg, creşterea inflaţiei în ultimele trei luni, prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, este de 1,7 milioane%. Inflaţia anuală din Venezuela a atins la începutul lunii decembrie 2018 rata de 285.614%.