Este cea mai dificilă perioadă de făcut bani pe pieţele financiare din 1972 încoace

Autor: Catalina Apostoiu 07.12.2018
Clissold are şi un vinovat pentru toată această situaţie: stimulentele în curs de evaporare ale băncilor centrale.


Statisticienii se înghesuie în acest an să descrie dificultăţile resimţite la nivelul tuturor categoriilor de active. O firmă venerabilă rezumă situaţia astfel: Lucrurile nu au stat atât de prost de la preşedinţia lui Richard Nixon, scrie Bloomberg.

Ned Davis Research împarte pieţele în opt mari categorii de active, de la obligaţiuni la acţiuni americane şi internaţionale şi la materii prime. Niciuna dintre acestea nu este pe cale să genereze un randament mai mare de 5% în acest an, un fenomen înregistrat ultima dată în 1972, potrivit lui Ed Clissold, strateg al firmei.

Din punctul de vedere al pierderilor, investitorii au trăit şi vremuri mai grele, dar din punctul de vedere al numărului de categorii de active care nu au reuşit să genereze randa­mente mai mari, 2018 începe să se contureze ca un an istoric.

Majoritatea categoriilor de active suferă pierderi, iar cele care urcă totuşi o fac cu procente de până la 5%.

Este un fenomen aproape unic în istorie. În mod normal, când ceva scade, altceva creşte. În mijlocul catastrofei din 2008, titlurile de trezorerie au crescut. În 1974, materiile prime au constituit un punct de refugiu. În 2012, REIT-urile au urcat. În 2018, investitorii n-au avut încotro să se îndrepte.

Clissold are şi un vinovat pentru toată această situaţie: stimulentele în curs de evaporare ale băncilor centrale. „Asupra pieţelor apasă temerile cu privire la modul în care preţurile activelor vor reacţiona la retragerea politicilor mo­netare ultraacomodative“, notează Clissold. În episoadele an­terioare de turbulenţe pe pieţe „a existat o piaţă bull undeva“.

Banca centrală americană (Fed) a majorat ratele dobânzilor de opt ori din 2015, iar strategii din Europa şi Japonia îşi restrâng treptat programele acomodative. Aceşti paşi, dublaţi de temerile privind creşterea economiei mondiale, au erodat încrederea investitorilor pe scară largă.

În această săptămână, optimismul privind un armistiţiu temporar în războiul comercial purtat de Statele Unite împotriva China s-a dovedit a fi de scurtă durată după instalarea îngrijorărilor privind Brexitul, traiectoria curbei randamentului şi o încetinire a economiei mondiale. La începutul săptămânii, indicele bursier american a suferit cea de-a cincea scădere de peste 3% din acest an.