Guvernul s-a răzgândit: cei cu vechime de peste 15 ani nu mai primesc un supliment la salariul minim

Autor: Iulian Anghel 07.12.2018

Guvernul a modificat semnificativ normele prin care urma să se acorde un „supliment” de 24% la salariul minim brut garantat în plată, eliminându-i de la această majorare pe cei cu o vechime mai mare de 15 ani. Primesc un „spor” doar cei cu studii superioare şi doar dacă sunt încadraţi pe un post care necesită studii superioare.

În vechea variantă a hotărârii de majorare a salariului minim primeau un spor la salariul minim cei cu o vechime de peste 15 ani şi cei cu studii superioare, chiar dacă prestau o muncă necalificată.

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat eliminarea celor cu o vechime mai mare de 15 ani din categoria celor care vor primi mai mulţi bani.

„Pe salariul minim diferenţiat singurul lucru pe care îl luăm în calcul sunt studiile, nu ne vom referi la vechime“, a declarat premierul Dăncilă, citată de Mediafax.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicat pe site-ul Consiliului Economic şi Social, începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani fără a include sporuri şi alte adausuri, la 2.080 de lei lunar, pentru un program de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră.

„Prin excepţie de la prevederile alineatului (1) începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.080 de lei lunar la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore medii pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră.“

Salariul minim brut garantat în plată este în acest moment de 1.900 de lei/lună.

Potrivit expunerii de motive a hotărârii, majorarea  salariului minim „asigură creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale”,  „şocul va fi absorbit în întregime”, iar „competitivitatea sectorului concurenţial nu va fi afectată”.

Potrivit aceluiaşi document, totalul numărului de contracte până la salariul minim pe economie este de 1.379.785 din care cu studii superioare (estimări) - 350.000 de persoaneş şi cu vechime de peste 15 ani – 785.185 persoane.