Industria apasă pedala de acceleraţie: INS confirmă creşterea economică de 4,3% în trimestrul trei şi avansul de 1,9% faţă de T2/2018

Autor: Cristina Bellu 07.12.2018

Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat vineri estimările publicate la jumătatea lunii noiembrie referitoare la creşterea economică de 4,3% pe seria brută şi de 4,1% pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce raportat la T2 avansul a fost de 1,9%.

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul al treilea, nefiind însă înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în 14 noiembrie, potrivit INS.

În perioada ianuarie-octombrie 2018, PIB a crescut cu 4,2%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

La creşterea PIB în primele zece luni ale anului au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având Industria (+1,1%), cu o pondere de 23,6% la formarea PIB şi al cărei volum  de  activitate s-a majorat cu 4,4%, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,6%), cu o pondere de 18,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,1%, agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,6%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,5%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (10,6%).

O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+1,0%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor de 110,4%, potrivit datelor publicate de INS.

Construcţiile au avut un impact negativ la creşterea PIB (-0,2%) ca urmare a reducerii volumului lor de activitate cu 4,6%.